Από το 2021 είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για το «Qatargate»

Πώς οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξετύλιξαν το κουβάρι

Πώς οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξετύλιξαν το κουβάρι

Από το 2021 είχαν ξεκινήσει οι έρευνες των βελγικών αρχών που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου «Qatargate».

Πώς οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξετύλιξαν το κουβάριΌπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του βελγικού Knack και της εφημερίδας «Le Soir» η δικαστική έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από τον έλεγχο πληροφοριών που έκανε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου.

Όπως εξηγούν τα δύο μέσα, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου δεν διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτικών κομμάτων ή παραγόντων, αλλά πραγματικές απειλές. Η σημαντικότερη αρμοδιότητα της είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ονόματα πολιτικών ή κομμάτων ενδέχεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο, όπως ακριβώς συνέβη με το «Qatargate».

Ήδη από το 2021 η Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για παρέμβαση ξένων δυνάμεων, η οποία είναι και εκείνη που τελικά οδήγησε στη δικαστική έρευνα η οποία συγκλονίζει την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τον διεθνή Τύπο, δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις -όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι σκιώδεις επιχειρήσεις. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Με άλλα λόγια, πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες της εισαγγελίας και της αστυνομίας για τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένοι αναλυτές και τοπικές υπηρεσίες της Εθνικής Ασφαλείας ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το ζήτημα.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες των Knack και Le Soir, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω θέμα.

Τον Ιούλιο ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για τους υπόπτους για το σκάνδαλο Qatargate. Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η επιδρομή (το λεγόμενο BIM) στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ένα ακόμη άτομο. Χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, το τέταρτο άτομο φέρεται να είναι ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, Νικολό Ταλαμάνκα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Le Soir και Knack, στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν και καταχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα φερόμενα ποινικά αδικήματα. Ως αποτέλεσμα, τμήματα του φακέλου πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022. Τότε ξεκίνησε και η νέα διαδικασία, με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να καλούνται πλέον να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, πράγμα που δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Σημαντικό, τέλος, είναι το γεγονός ότι, εκτός από το Κατάρ, στο στόχαστρο των ανακριτών βρίσκεται και το Μαρόκο, πράγμα το οποίο είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκε ξανά την Τετάρτη από τις De Standaard και De Morgen.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy