Αναστασιάδης προς Χριστοδουλίδη:«Η επιτυχία σου στις εκλογές για μένα αποτελεί μια επιβεβαίωση επιλογής ενός άξιου συνεργάτη»

Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε ένα «οικείο για τον ίδιο χώρο», όπως ειπε

Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε ένα «οικείο για τον ίδιο χώρο», όπως ειπε

O απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη υποδέχθηκε τον διάδοχό του, Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη εξαίροντας την εργασιομανία του και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα πετύχει στα υψηλά του καθήκοντα που αναλαμβάνει.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε ένα «οικείο για τον ίδιο χώρο», όπως ειπεΗ συνάντηση, στο προεδρικό γραφείο έγινε σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία και της απερχόμενης Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, της νέας Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά, των τριών εκ των τεσσάρων θυγατέρων του Νίκου Χριστοδουλίδη, συγγενών αλλά και συνεργατών του.

«Φίλε πρόεδρε, αγαπημένε μου Νίκο επισκέπτεσαι -ή σε υποδέχομαι- σε ένα οικείο για σένα χώρο», ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως «για εννέα ολόκληρα χρόνια είμασταν καθημερινά σε στενή συνεργασία είτε για να συντονίσουμε τα της κυβερνητικής επικοινωνίας, είτε για να συντονίσουμε την εξωτερική μας πολιτική».

Εξέφρασε τη χαρά του «πραγματικά γιατί η επιτυχία σου στις εκλογές για μένα αποτελεί μια επιβεβαίωση επιλογής ενός άξιου συνεργάτη».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως ο ίδιος είναι «βέβαιος ότι γνωρίζοντας την εργασιομανία σου, τη προσήλωσή σου σε αρχές, θα συνδράμεις έτσι ώστε μέσα από τον διάλογο να επιτύχεις αυτό που κατά τη δεκαετία έχουμε σε μεγάλο βαθμό επιτύχει. Δεν λέω απόλυτα, γιατί υπήρξαν και λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις, όμως η πολιτική είναι μια εν εξελίξει διαδικασία, κάθε εποχή έχει και τις δικές της ανάγκες. Μπορεί να αντιμετωπίσαμε τρεις σεισμικές κρίσεις με μεγάλο βαθμό επιτυχίας όμως πολλά αναμένουν από τη νέα προεδρία, από σένα Νίκο αναμένουν να δουν και να βρουν απαντήσεις».

«Γνωρίζοντας σε, δεν έχω αμφιβολία ότι θα εργαστείς με την ίδια αποφασιστικότητα, τον ίδιο ζήλο όπως και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας που σου είχα αναθέσει και με επιτυχία έφερες σε πέρας», είπε.

Συνεχίζοντας, ο τέως πλέον Πρόεδρος τόνισε πως αυτό που βεβαίως προέχει είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που δεν εξαρτάται δυστυχώς μόνο από τη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα και αυτό το έχουμε αποδείξει και το βίωσες για δέκα χρόνια, αλλά από την αλλαγή στάσης από πλευράς Τουρκίας με τις αναθεωρητικές βλέψεις.

«Και θέλω να ελπίζω», συνέχισε, «ότι τα τελευταία γεγονότα θα βοηθήσουν ώστε να αναθεωρηθεί από τη μια η τουρκική πολιτική αλλά από τη άλλη με την ενεργοποίηση της ΕΕ που για πρώτη φορά το επιτύχαμε το 2017 και με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τόσο από εμέ πρόσφατα και που ήταν η κοινή θέση θα επιτύχουμε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ενεργότερη εμπλοκή της αμερικανικής διοίκησης έτσι ώστε να διαμορφωθούν κάποια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να ελπίζουμε για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού των Τ/κ μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει την λειτουργικότητα την βιωσιμότητα την αντιμετώπιση των ανησυχιών όχι μόνο των Τ/κ αλλά και των Ε/κ».

Αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως έχουν γίνει βήματα προόδου και πρόσθεσε ότι το κάθε κράτος μετεξελίσσεται και έχει νέες ανάγκες και απαντήσεις στα προβλήματα που ο λαός αντιμετωπίζει. Είπε ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν έχει αμφιβολία για τις ευαισθησίες αλλά και τις γνωστές για μένα θέσεις σου, θα επιτύχεις ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση των κομμάτων να αναλάβουν ευθύνες και να φέρουν σε πέρας ένα όραμα που θα μας πάρει πιο πέρα».

«Αγαπημένε μου Νίκο σε καλωσορίζω σε αυτό το γραφείο που ήταν γνωστό για σένα αλλά ιδιαίτερα σε καλωσορίζω για τις εξουσίες που αναλαμβάνεις για να αντιμετωπίσεις όσα απαιτούνται για το καλό του κυπριακού λαού, του κυπριακού ελληνισμού αλλά και των Τ/κ», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον κ. Αναστασιάδη με την προσφώνηση «πρόεδρέ μου», και πρόσθεσε πως πάντα «Πρόεδρε θα σε αποκαλώ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε για μια φορά ακόμη τον Νίκο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, αρχικά από τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, στη συνέχεια στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ακολούθως στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

«Τούτα τα εννιά χρόνια είμασταν περισσότερη ώρα μαζί απ’ ό,τι ήμασταν με τις οικογένειές μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πέρασαν από κρίσιμες στιγμές, είτε αφοράν το Κυπριακό είτε τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναγνώρισε ότι «αποτελεί γεγονός ότι παραλαμβάνω μια Κύπρο σαφώς καλύτερη από αυτή που παραλάβατε εσείς».

Υπενθύμισε την αναφορά του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «πέτυχε το μεγάλο στοίχημα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας». «Μια ανάκαμψη η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορείς να κτίσεις και να έχεις και μια εξωτερική πολιτική, αλλά να έχεις και εσωτερική διακυβέρνηση πετυχημένη», συμπλήρωσε.

Είπε ότι ο ίδιος κρατά «από τα πολλά της προηγούμενης διακυβέρνησης τα θετικά στα οποία θα κτίσουμε πάνω». Αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν για πρώτη φορά, όπως το Γενικό Σύστημα Υγείας, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, την τοπική αυτοδιοίκηση, το δικαστικό σώμα, είτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Υπενθυμίζοντας ακόμη ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, πέραν του πρώτου έτους της, ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βουλή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως εμάς «ακριβώς ο μεγάλος στόχος είναι να κτίσουμε σε όλα τα θετικά που η διακυβέρνησή σας έχει πετύχει και είμαι περήφανος που ήμουν μέλος αυτής της διακυβέρνησης».

Λέγοντας ότι έγιναν και λάθη και ότι η συνταγή για να αποφεύγονται λάθη είναι να μην κάνεις τίποτα, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαστε εδώ για να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχεις απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις σου μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής».

«Παίρνεις αποφάσεις που κάποιους τους ικανοποιούν, κάποιους όχι», είπε, προσθέτοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι να τολμάς να παίρνεις αποφάσεις, ειδικότερα να παίρνεις αποφάσεις, οι οποίες είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Σε σχέση με το Κυπριακό,  ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως εργαστήκαμε μαζί και πράξαμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού, δυστυχώς ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθη.

Έκανε αναφορά στη δουλειά που έγινε υπό την καθοδήγηση του Νίκου Αναστασιάδη ειδικότερα προς το ευρωπαϊκό παράγοντα, στις τριμερείς συνεργασίες τις εξαίρετες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ήταν «η πρώτη φορά που είχαμε μια τόσο εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, είχαμε ξεφύγει από μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, αναδεικνύοντας τη σημασία της χώρας μας».

«Ακριβώς θα αξιοποιήσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτά τα δεδομένα για να πετύχουμε τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο, που είναι η επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Τέλος δήλωσε σίγουρος ότι η επαφή του με τον κ. Αναστασιάδη «δεν τερματίζεται σήμερα, η επαφή μας θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου».

Ευχαρίστησε και την απερχόμενη Πρώτη Κυρία, λέγοντας ότι εννιά χρόνια είμασταν μαζί σε πολλές κρίσιμες στιγμές, δύσκολες στιγμές» και πρόσθεσε «σε πολλές φορές των περιπτώσεων ένοιωθα ότι ήμουν μέλος της οικογένειάς σας».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην νέα Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά η οποία, όπως είπε, υπήρξε για τρία χρόνια βοηθός του στα ευρωπαϊκά θέματα. «Μια αξιόλογη προσωπικότητα που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει θετικά στις αποφάσεις, τους προσανατολισμούς στην εξωτερική πολιτική που είχαμε ακολουθήσει, που επαναλαμβάνω δεν σημαίνει ότι θα προσαρμόζεται πάντα με τα δεδομένα της συγκεκριμένης θητείας αλλά θα μετεξελίσσεται– γιατί αυτή είναι η πολιτική ζωή και  γενικότερα η ζωή – προς όφελος του συνόλου των συμπατριωτών μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy