Ζαπορίζια: Αποσυνδέθηκε ο τελευταίος ενεργός αντιδραστήρας λόγω ρωσικού βομβαρδισμού

Ο ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την Energoatom

Ο ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την Energoatom

Ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αποσυνδέθηκε αφού ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με την κρατική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της χώρας Energoatom.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, αλλά συνέχισε να λειτουργεί με Ουκρανούς μηχανικούς παρά τους επανειλημμένους βομβαρδισμούς στη γύρω περιοχή, για τους οποίους το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

Απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών ζητεί ο Μακρόν

Την απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό είναι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χώρα του μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy