ΥΠΠΑΝ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία μιας ενωμένης ευρωπαϊκής χώρας

«Δεν απεμπολούμε τα κατεχόμενα ούτε ξεχνούμε τη θυσία των αγωνιστών του 1974»

«Δεν απεμπολούμε τα κατεχόμενα ούτε ξεχνούμε τη θυσία των αγωνιστών του 1974»

Μπροστά στη δύσκολη και ζοφερή διεθνή συγκυρία παραμένουμε προσηλωμένοι σε αρχές και επαναβεβαιώνουμε τον πολιτικό αγώνα μας για την απελευθέρωση και τη δημιουργία μιας ενωμένης, ελεύθερης και δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομος Προδρόμου

Στον επιμνημόσυνο λόγο του χθες προς τιμήν των Πεσόντων και των Αγνοουμένων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 είπε ότι «θα επιμένουμε, όσος χρόνος και αν χρειαστεί και όσο μεγάλες προσπάθειες ή και θυσίες ακόμα και αν φανούν αναγκαίες. Διότι δεν απεμπολούμε τα κατεχόμενα ούτε ξεχνούμε τη θυσία των αγωνιστών του 1974».

Διότι, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, «δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα να δούμε μια πατρίδα αντάξια των αγώνων και της ιστορίας μας, μια ενωμένη πατρίδα που θα εξασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, για όλους τους νόμιμους κατοίκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Μνημονεύοντας τους πεσόντες και αγνοούμενους της Αγλαντζιάς, είπε, φέρνουμε στο νου εικοσιδύο συμπατριώτες μας που έπεσαν νεκροί ή που χάθηκαν τα ίχνη τους μέσα στον συρφετό του πολέμου, στα πεδία των μαχών.

“Στο νου μας έρχονται εικόνες αγωνιστών και μαρτύρων για την τιμή της πατρίδας και για τα πανανθρώπινα ιδεώδη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Πέντε από αυτούς, τρεις γυναίκες, ένα τετράχρονο κοριτσάκι και ένας πολίτης, χάθηκαν εκείνες τις μέρες και έκτοτε δεν υπήρξε είδηση για την τύχη τους”, συνέχισε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι κάθε εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και τα άλλα όλα τα θύματα της τουρκικής εισβολής, πέραν από την απόδοση της οφειλόμενης τιμής και την έκφραση της ευγνωμοσύνης μας για την προσφορά τους, έχει και αυτό το νόημα: της δέσμευσης ότι θα συνεχίσουμε αμείωτες τις προσπάθειες και τον πολιτικό αγώνα για να αντισταθούμε στον επικίνδυνο επεκτατισμό που συνεχίζει να προβάλλει η Τουρκία και θα διεκδικήσουμε επίμονα μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου μέσα από μια λειτουργική λύση, σύμφωνη πάντα και με τις προδιαγραφές ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy