Υποψήφιος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-«Να μην μπλέξουμε με Προεδρικές»

Την απόφαση του να κατέλθει υποψήφιος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές ανακοίνωσε στο Πρωτοσέλιδο ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος

Την απόφαση του να κατέλθει υποψήφιος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές ανακοίνωσε στο Πρωτοσέλιδο ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος

Την απόφαση του να κατέλθει υποψήφιος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές ανακοίνωσε στο Πρωτοσέλιδο ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος.

Αρχικά ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ανάγκη από δυναμισμό. «Η περίοδος που διερχόμαστε δεν είναι η πιο εύκολη. Η Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο χωρίς να σημαίνει ότι εμείς θα αναδυθούμε σε έναν αγώνα πολιτικό».

Τόνισε ότι η Εκκλησία βαδίζει με δύο πόδια. «Το ένα είναι το πνευματικό και το άλλο το κοινωνικό. Δεν μπορεί να περπατήσει η Εκκλησία χωρίς αυτά τα δύο πόδια».

Σημείωσε ότι θα θέσει τον εαυτό του ενώπιον του λαού, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός έχει αυτό το προνόμιο. Μας ρωτάνε από άλλες Εκκλησίες γιατί το κάνουμε αυτό. Εγώ απαντώ ότι στην αρχαία Εκκλησία ο λαός επέλεγε έναν ικανό και τον παρουσίαζαν ενώπιον των Αρχιερέων την ώρα της λειτουργίας για να τον χειροτονήσουν ως Επίσκοπο». Συμπλήρωσε ότι αυτό το μοτίβο ακολουθεί η Εκκλησία με την εκλογή του Τριπρόσωπου.

Διευκρίνισε ότι κατά τη δική του άποψη η εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. «Ο καταστατικός χάρτης λέει μέχρι 40 μέρες. Μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Συμπίπτουν οι γιορτές και επειδή δεν πρέπει να αναστατώνουμε τον κόσμο γιατί στις εκλογές υπάρχουν εντάσεις που θα σκανδαλίσουν τους πιστούς και προτιμώ να τελειώνουν οι εκλογές και να εκλεγεί εκείνος που ο Θεός θέλει χρησιμοποιώντας εμάς».

Εξήγησε ότι είναι πολύ επικίνδυνο αν γίνουν μετά τις γιορτές γιατί θα πλησιάσουν τις Προεδρικές εκλογές. «Η Εκκλησία δεν πρέπει να επηρεαστεί από όλη αυτή την κατάσταση».

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας μίλησε για τον επηρεασμό των αρχιεπισκοπικών εκλογών από τον πόλεμο Δύσης – Ανατολής, σημειώνοντας ότι όλοι περιμένουν το Τριπρόσωπο. «Εκεί μπορεί να υπάρξει ζωηρότερο ενδιαφέρον λόγω των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών καταστάσεων».

Ακόμη, απάντησε αν αποτελεί τον εκλεκτό του Οικουμενικού Πατριάρχη, σημειώνοντας ότι «Ο Πατριάρχης; Έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο μου, δεδομένου ότι παλαιότερα όταν ήμουν στη Γενεύη ανήκα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ήμουν πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ελβετίας. Έχουμε ακόμη στενή συνεργασία ως Ορθόδοξοι».

Ξεκαθάρισε ότι και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ είχε αναφέρει το όνομα του ως δυνατότητα διαδοχής του. «Δεν είναι αυτό που θα κρίνει αλλά η ψήφος του λαού».

Ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης σχολίασε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Βασίλειου, σημειώνοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν χρειάζεται διαφήμιση. Μιλούν τα έργα και οι πράξεις του».

Επεσήμανε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός 40 ημερών έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν βαθιές πληγές και πονηριές όπως έγιναν στις προηγούμενες εκλογές. «Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν το καταστατικό. Δεν είναι όπως τους δόξει».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ποτέ το Φανάρι δεν έκανε ανοικτή διπλωματία. «Θα περιμένει να δει ποιοι θα περάσουν στο Τριπρόσωπο».

Ο κ. Πιτσιλλίδης μιλώντας για τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ανέφερε ότι «μέχρι στις 40 μέρες είναι Τοποτηρητής. Την 41η θα είναι σφετεριστής του θρόνου. Τη δύναμη που έχει ο κλήρος, την έχει και ο λαός. Είναι Επίσκοποι και όχι δικτάτορες. Είστε Μητροπολίτης Πάφου, Αρχιεπίσκοπος δεν είστε».

Τέλος, ανέφερε ότι είναι δεδομένο ότι οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού θα είναι στο Τριπρόσωπο. Το ζήτημα είναι στον τρίτο. Αν οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Πάφου περάσουν στο Τριπρόσωπο έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση: 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy