ΥΠΟΙΚ: Θα αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και τους κινδύνους

Στο Συνεδριο που ξεκίνησε σήμερα, συμμετέχουν πέραν των 500 συνέδρων από όλο τον κόσμο

Στο Συνεδριο που ξεκίνησε σήμερα, συμμετέχουν πέραν των 500 συνέδρων από όλο τον κόσμο

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους και τις προκλήσεις στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσφωνώντας το «8th International Funds Summit and Expo», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Και ο Ανδρέας Γιασεμίδης, Πρόεδρος του Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), τόνισε στην ομιλία του πως ο κόσμος κινείται «από κρίση σε κρίση», για να τονίσω ότι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο αποδείχθηκε ανθεκτικός.

Στο Συνεδριο που ξεκίνησε σήμερα, συμμετέχουν πέραν των 500 συνέδρων από όλο τον κόσμο.

«Οδεύουμε σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο και αβέβαιο μέλλον, όπου πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις, καθώς και τις ευκαιρίες», ανέφερε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, για να προσθέσει πως «πιστεύω ότι θα αρθούμε και πάλι στο ύψος των προκλήσεων».

Όπως ανέφερε, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ανόδου των τιμών, η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική και ευέλικτη, υπερβαίνοντας σημαντικά τις προσδοκίες. Σημείωσε πως μετά την ανάπτυξη κατά 6% το πρώτο μισό του έτους, η κυπριακή οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,7% για όλο το 2022, με την ανάπτυξη για το 2023 να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3%.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως στον απόηχο των σημαντικών θετικών ρυθμών ανάπτυξης, τα δημόσια οικονομικά παρουσίασαν πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022 σε σύγκριση με έλλειμμα 1,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2021, προσθέτοντας ότι για όλο το έτος τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να καταγράψουν πλεόνασμα της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ έπειτα από δύο χρονιές ελλειμμάτων.

Εξάλλου, ο κ. Πετρίδης εξήρε τη βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων ως ένα απαραίτητο εργαλείο για παροχής εναλλακτικής χρηματοδότησης για μακροχρόνια έργα, για τις επιχειρήσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), αλλά και την εγχώρια οικονομία σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

«Οι οικονομίες της ΕΕ βασίζονται εν πολλοίς στον τραπεζικό τομέα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Ωστόσο η χρηματοδότηση σε όρους αγοράς είναι μια χρήσιμη εναλλακτική στην τραπεζική χρηματοδότηση και μπορεί να διευκολύνει τον επιμερισμό του ρίσκου σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να υποστηρίξει τη δραστηριότητα», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση θέσπισε το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Equity Fund) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο με τη συνεισφορά της Κυβέρνησης να ανέρχεται στα €30 εκατομμύρια, ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την πρόσβαση των κυπριακών καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, όπως είπε.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Ανδρέας Γιασεμίδης είπε πως η βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων, όπως και όλοι οι τομείς της οικονομίας, προσαρμόζει εκ νέου το επιχειρηματικό του μοντέλο στις νέες συνθήκες της αγοράς.

«Πέρσι συζητούσαμε την ταχύτητα και ευρωστία της ανάκαμψης μετά την πανδημία, φέτος είμαστε περικυκλωμένοι από αβεβαιότητα, πληθωρισμό και αστάθεια. Με άλλα λόγια κινούμαστε από κρίση σε κρίση», είπε.

Πάντως ο κ. Γιασεμίδης είπε πως παρά τις δυσκολίες, το 2022 εξελίσσεται σε μια άλλη συναρπαστική χρονιά για τη βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, η οποία θεωρείται πλέον ως ένας εδραιωμένος τομέας της οικονομίας, αφού έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του τόσο στην πανδημία του κορωνοϊού το 2019 και πιο πρόσφατα με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «αποκτά συνεχώς περισσότερη δυναμική ως ένα κέντρο αριστείας για την διεθνή βιομηχανία επενδυτικών ταμείων και την διαχείριση περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, τα στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση στο πρώτο μισό του 2022 ανήλθαν στα €11 δισεκατομμύρια, ενώ τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων κατέδειξαν ότι τα καθαρά στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών Ταμείων Εναλλακτικών Επενδύσεων το 2021 κατέγραψαν αύξηση 61,5%.

Επισημαίνοντας πως η Κύπρος εξελίσσεται ταχύτατα ως διασυνοριακό κέντρο επενδυτικών ταμείων, με την πλειοψηφία των στοιχείων ενεργητικού να διακρατείται από διεθνείς επενδυτές, ο κ. Γιασεμίδης πρόσθεσε πως «αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για μια δικαιοδοσία η οποία ξεκίνησε την ανάπτυξη του τομέα, μόλις τέσσερα χρόνια πριν».

Εξάλλου, στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Θεοχαρίδης, τόνισε ότι τα τελευταία 9 χρόνια, μετά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού μας πλαισίου, «συμβάλαμε στην ανάπτυξη και την καθιέρωση του κλάδου των συλλογικών επενδύσεων» ο οποίος έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2016, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται στο παρόν στάδιο στα €10,6 δισ.

«Από αυτά, περίπου €2,6 δισ. ευρώ ή το 24% επενδύονται στην Κύπρο. Το 71,8% των επενδύσεων στην Κύπρο είναι επενδυμένο σε Ιδιωτικά Κεφάλαια, ενώ το 11,7% σε Ακίνητα», πρόσθεσε.

O Πρόεδρος του ΔΣ του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, επισήμανε με τη σειρά του ότι «πλέον είμαστε σε θέση να καταγράφουμε την απτή και ποικιλόμορφη συνεισφορά του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην οικονομία, η οποία αποτυπώνεται στις επενδύσεις εντός Κύπρου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων πηγών εσόδων για το Κράτος.

«Ως Invest Cyprus είμαστε επιφορτισμένοι με την ευθύνη της προώθησης της χώρας στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δίδουμε έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων, διαχειριστών κι άλλων συναφών παρόχων», είπε ο κ. Ευγενίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy