ΥΠΟΙΚ: Προσήλωση στις οροφές δαπανών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού

Επείγουσα εγκύκλιος του προς τα Υπουργεία, Υφυπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Επείγουσα εγκύκλιος του προς τα Υπουργεία, Υφυπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Θερμή παράκληση προς τα Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, κατά τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2023-2025, τηρηθούν οι ανώτατες οροφές δαπανών που έχουν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο «ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού», απευθύνει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Την παράκληση μεταφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή, σε επείγουσα εγκύκλιό του προς τα Υπουργεία, Υφυπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες, μετά και την έγκριση του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο καθορίζει τις οροφές δαπανών.

«Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, η μακροοικονομική σταθερότητα, η διατήρηση υγιών δημοσίων οικονομικών, η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας συνεχίζουν να αποτελούν βασικές επιδιώξεις μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου της πατρίδας μας», αναφέρει στην εγκύκλιο ο κ. Παντελή.

Παράλληλα, ο κ. Παντελή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που υπερβαίνονται οι οροφές δαπανών το ΥΠΟΙΚ θα αναπροσαρμόζει τις δαπάνες στα όρια που έχουν τεθεί. «Μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος ενόσω διαρκεί, οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα γίνονται πιο εμφανείς, το ΥΠΟΙΚ στις περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων θα διατηρεί το δικαίωμα να ζητά επαναϋποβολή των προτάσεων προϋπολογισμού».

Εξάλλου, ο κ. Παντελή αναδεικνύει ως «καταλυτικής σημασίας» για την οικονομία την απορρόφηση τόσων των κονδυλίων από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο όσο και από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy