Υποχρεωτικά μαθήματα κορανίου για δημόσιους υπαλλήλους στα κατεχόμενα

«Να σταματήσει αμέσως ο εξαναγκασμός»

«Να σταματήσει αμέσως ο εξαναγκασμός»

Η Yeni Bakış  (28.10.22) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων δημόσιων υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν, ο οποίος κατάγγειλε τον Χαλίλ Ταλάικουρτ, «πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του πρωθυπουργικού γραφείου» ότι αναγκάζει «δημόσιους» υπαλλήλους να παρακολουθήσουν σε τζαμιά μαθήματα κορανίου για να γίνει αρεστός στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία.

Είπε επίσης πως είχαν λάβει καταγγελίες σχετικά με ορισμένες συμπεριφορές του Ταλάικουρτ και ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι η πρακτική αυτή αποξενώνει τους ανθρώπους από τη θρησκεία και την πίστη.

«Κατά τη γνώμη μας, το κάνει αυτό για να φανεί αρεστός στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του ΑΚΡ. Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση πιθανής αλλαγής εξουσίας αύριο, όσοι σήμερα δηλώνουν πίστη στο ΑΚΡ, όσοι κάνουν σόου για το θεαθήναι, θα στραφούν προς την ίδια κατεύθυνση με την επερχόμενη εξουσία», είπε καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ταλάικουρτ.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θρησκευτική και ηθική κουλτούρα αυτής της χώρας. […] Όποιος προσπαθεί να την αλλάξει θα του γυρίσει μπούμερανγκ. […] Είμαστε μια κοσμική και δημοκρατική κοινωνία», σημείωσε.

TDP: «Να σταματήσει αμέσως ο εξαναγκασμός»

Εξάλλου, η Yeni Bakış (31.10.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Νεβζάτ Όζκουντ αντέδρασε στους ισχυρισμούς ότι «δημόσιοι» υπάλληλοι πήγαιναν σε μαθήματα Κορανίου κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους και δήλωσε: «Ο εξαναγκασμός των δημοσίων υπαλλήλων να παρακολουθούν μαθήματα Κορανίου πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Σε γραπτή δήλωση, ο Όζκουντ ανέφερε ότι «έχουν ενταθεί πρόσφατα οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση και την καταστροφή της αρχής της κοσμικότητας, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του συντάγματος».

Υποστήριξε επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι τα αντιλαϊκά βήματα θα συνεχίσουν να γίνονται και δήλωσε ότι το TDP διεξάγει έναν κοινό αγώνα με τις δημοκρατικές και πατριωτικές ομάδες λέγοντας όχι στο «κτηριακό προεδρικό συγκρότημα (külliye)», ενάντια στις «καταπιεστικές επιβολές που είναι αντιλαϊκές, εχθρικές προς τη δημοκρατία και τη βούληση [της κοινότητας]».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy