Βουλευτές: Απαράδεκτη η επιβολή τέλους για φωτοβολταϊκά από δήμους

Ζήτησαν, από το ΥΠΕΣ να αφαιρέσει το τέλος και να απλοποιηθεί η διαδικασία τουλάχιστον για τα φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10 κιλοβατώρες

Ζήτησαν, από το ΥΠΕΣ να αφαιρέσει το τέλος και να απλοποιηθεί η διαδικασία τουλάχιστον για τα φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10 κιλοβατώρες

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την πρόθεση τοπικών αρχών να επιβάλουν τέλος στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις οροφές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός, αναφέροντας ότι είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή αυτή η απόφαση, είτε αυτή αφορά τον Δήμο Έγκωμης, είτε τον Δήμο Λεμεσού, είτε τον Δήμο Αγίου Αθανασίου.

Πρόσθεσε ότι ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε αλλαγή πίνακα σε συγκεκριμένο διάταγμα, προκειμένου να μην υπάρχει το άλλοθι για επιβολή του τέλους. Είπε επίσης ότι τόσο η εκτελεστική εξουσία όσο και η Βουλή είναι της φιλοσοφίας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα, όρους και προϋποθέσεις που να επιβραδύνουν την πορεία στην πράσινη ανάπτυξη. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να αξιολογήσει και με πολιτικά κριτήρια τέτοιου είδους αποφάσεις.

Το σκεπτικό των δήμων για την επιβολή του τέλους, ανέφερε, είναι ότι καλούνται να συνδράμουν σε κάποιες εργασίες τις οποίες ο νόμος των ΑΠΕ δεν επιβάλλει, κάτι που θεωρούν ότι τους δημιουργεί επιπλέον κόστος.

Ανέφερε τέλος ότι η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε νομοθεσία για να επιβάλει έλεγχο εκ των υστέρων στους δήμους για το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι ενώ ζήτησαν ως Επιτροπή απλοποίηση των νόμων για να τοποθετήσει κάποιος φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, σήμερα έμαθαν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε ένα διάταγμα με το οποίο οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να επιβάλουν τέλος που έχει καθοριστεί σε μίνιμουμ 75 ευρώ ανάλογα με τις κιλοβατώρες. Παράλληλα είπε ότι ζητούνται σήμερα πολύ περισσότερα στοιχεία από τους δήμους για να προχωρήσουν τα φωτοβολταϊκά κάτι που σημαίνει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τον καταναλωτή.

Ζήτησαν, όπως είπε, το ΥΠΕΣ να αφαιρέσει το τέλος και να απλοποιηθεί η διαδικασία τουλάχιστον για τα φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10 κιλοβατώρες για να μπορέσει ο κόσμος να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά μέσα στην κρίση και την ακρίβεια.

Χαρακτήρισε αυτό που γίνεται απαράδεκτο και είπε ότι ήδη κάποιοι δήμοι προχωρούν και ζητούν το τέλος.

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy