Βλέπουν την Κύπρο γέφυρα επενδύσεων με ανατολικές χώρες

Να καταστεί ο τομέας επενδυτικών ταμείων γέφυρα άντλησης επενδύσεων στην Ευρώπη, από χώρες της Μ.Ανατολής ή της Ασίας, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ

Να καταστεί ο τομέας επενδυτικών ταμείων γέφυρα άντλησης επενδύσεων στην Ευρώπη, από χώρες της Μ.Ανατολής ή της Ασίας, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ

Να εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να καταστεί ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο η γέφυρα άντλησης επενδύσεων στην Ευρώπη από χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας την Πέμπτη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (Cyprus Investment Funds Association-CIFA).

«Αυτός ο τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστούμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα οικονομική εποχή που θα αρχίσει να αλλάζει τα χαρακτηριστικά που ξέραμε μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του CIFA τα στοιχεία ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο να ανέλθουν στα £25 δισεκατομμύρια, από £11,6 διςσ που ήταν στο τέλος του 2021.

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στον τομέα, όπως αρχίσαμε το 2013, να τον ενισχύσουμε, να τον εκμοντερνίσουμε για να βοηθήσει ο τομέας να μπούμε στη νέα εποχή».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τις τελευταίες δεκαετίες η ευμάρεια στηρίχθηκε πάνω στην φθηνή ενέργεια και σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που η πράσινη μετάβαση είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα».

Ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση και «χρειάζονται πολλαπλάσιες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβέρνησης (ESG) ταμείων κατά αναλογία και της προσπάθειας της Κυβέρνησης, όπως είπε, να εισάξει το πράσινο ομόλογο με στόχο «να βγούμε στις αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία ο τομέας των επενδυτικών ταμείων, του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού αγγίζουν σχεδόν τα £12 δισεκατομμύρια ευρώ, από £1 δισεκατομμύριο πριν από 10 χρόνια,

«Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι £2,5 δισ. έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τα εισοδήματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη ότι δεν είναι τυχαίο που ακόμη και στην κρίση της πανδημίας η μείωση του ΑΕΠ ήταν πολύ λιγότερη παρά το ότι πολλοί στο εσωτερικό και εξωτερικό, όπως είπε, κάνουν λόγο για μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι «έχουν γίνει άλματα» στον τομέα με την αγαστή συνεργασία των ιδιωτών, της Κυβέρνησης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία πρέπει να συνεχιστεί.

Να καταστεί η Κύπρος ένα από τα κορυφαία κέντρα για επενδυτικά ταμεία, είπε ο Πρόεδρος του CIFA

—————————

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης ανακοίνωσε ότι μεσοπρόθεσμος στόχος του Συνδέσμου είναι το υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο να ανέλθουν στα £25 δισ., από £11,6 δισ. που ήταν στο τέλος του 2021 και τόνισε πως στόχος είναι «να καταστεί η Κύπρος ένα από τα κορυφαία κέντρα για επενδυτικά ταμεία τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς».

Ανέφερε ότι ο τομέας έδειξε ιδιαίτερες αντοχές κατά την πανδημία και «όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται».

Αναφέροντας ότι σημαντική αύξηση 47,6% παρουσίασε ο αριθμός των αδειοδοτημένων οργανισμών, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι με δεδομένο ότι η ανάπτυξη της στρατηγικής των επενδύσεων των οργανισμών αυτών χρειάζεται να ωριμάσει και να αρχίσει να υλοποιείται, «είμαστε πεπεισμένοι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε αισιοδοξία επειδή το ενδιαφέρον, όπως είπε, «από διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό είναι συνεχές και η Κύπρος θεωρείται πλέον ένα εδραιωμένο κέντρο για επενδυτικά ταμεία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIFA, στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για τις συλλογικές επενδύσεις στο οποίο είναι μέλος ο CIFA, καταδεικνύουν ότι «η Κύπρος έχει γρήγορα αναπτυχθεί σε ένα κέντρο για διασυνοριακά επενδυτικά ταμεία στα πρότυπα παραδοσιακών κέντρων παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως το Λουξεμβούργου και την Ιρλανδία».

Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του ευρωπαϊκού συνδέσμου αναφέρθηκε στην Κύπρο «ως η χώρα με τον πιο ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα των επενδυτικών ταμείων» και πρόσθεσε πως τα κυπριακά επενδυτικά ταμεία μπορούν πλέον να γραφούν στις κορυφαίες διεθνής πλατφόρμες.

Σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ η Επ. Κεφαλαιαγοράς μετά τις κυρώσεις

————————–

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Καρατζιάς διαβεβαίωσε ότι από την πρώτη στιγμή επιβολής των πρώτων κυρώσεων στην Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Επιτροπή «βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και με άλλες τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της κεφαλαιαγοράς στην Κύπρο και στην ΕΕ».

Ανέφερε επίσης ότι με βάση πληροφόρηση της Επιτροπής «οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει ένα αριθμό εποπτευόμενων οντοτήτων και αναλόγως της περίπτωσης προχωρεί στην παροχή καθοδήγηση ή και εποπτικές δράσεις».

Ο κ. Καρατζιάς είπε ότι το 2021 ο τομέας των επενδυτικών συνέχισε να αναπτύσσεται και από το 2019 μέχρι σήμερα ο κλάδος έχει αναπτυχθεί κατά σχεδόν 47%.

Είπε ακόμη ότι η ανάπτυξη του τομέα οφείλεται στην όλη προσπάθεια θέσπισης ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου στην Δημοκρατία τα τελευταία εννέα χρόνια και πρόσθεσε ότι μέσω εναλλακτικών επενδύσεων αριθμός Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων επένδυσε στο τέλος του 2021 γύρω στα £309 εκ. στον τομέα της ενέργειας, £110 εκ. στην ναυτιλία, £47 εκ. στον τομέα των βιώσιμων επενδύσεων και £30 εκ. στην χρηματοοικονομική τεχνολογία, ενώ οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ανήλθαν στα £9,4 εκ..

Στόχος του Invest Cyprus η προσέλκυση διεθνών εταιρειών εξειδίκευσης

————————

Τέλος, στην ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος του Invest Cyprus Σπύρος Βασιλείου είπε ότι παρά την πανδημία, «ο συνδυασμός της επιτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της ικανότητας της χώρας να συνεχίζει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις περιόρισαν την ύφεση το 2020 και οδήγησαν την οικονομία σε πλήρη ανάκαμψη το 2021».

Ο κ. Καρατζιάς είπε ότι οι δράσεις του συνδέσμου στοχεύουν στην προσέλκυση διεθνών εταιρειών εξειδίκευσης, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας για την χώρα και στην ανάδειξη της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου δίδοντας έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών κεφαλαίων.

Ανέφερε επίσης ότι ο Invest Cyprus βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την δημιουργία μιας σύγχρονης και «πολλά υποσχόμενης δικαιοδοσίας για την σύσταση επενδυτικών ταμείων και ίδρυση εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων».

«Στόχος μας να πετύχουμε πανευρωπαϊκή εμβέλεια», ανέφερε και σημείωσε ότι ο σύνδεσμος στηρίζει την συνεχή αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου η οποία υπήρξε καθοριστική στην ανάπτυξη του κλάδου.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρατζιάς εξέφρασε σιγουριά ότι «με την καθοδήγηση του ΥΠΟΙΚ και τη στενή συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη»

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy