Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τον στόχο αναγνώρισης ψευδοκράτους επανάλαβε στην ετήσια έκδοση

Για επιθετική και εχθρική στάση κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκδοσή του στην οποία συνοψίζει θέσεις, πολιτικές και επιδιώξεις ανά γεωγραφική περιοχή

Για επιθετική και εχθρική στάση κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκδοσή του στην οποία συνοψίζει θέσεις, πολιτικές και επιδιώξεις ανά γεωγραφική περιοχή

Για επιθετική και εχθρική στάση κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκδοσή του, στην οποία συνοψίζει θέσεις, πολιτικές και επιδιώξεις ανά γεωγραφική περιοχή. Καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, ωστόσο δεν αμφισβητεί της κυριαρχία τους. Στην ετήσια έκδοση επαναλαμβάνεται ο στόχος της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στα κεφάλαια «Αν. Μεσόγειος, Κύπρος, Ελλάδα» καταγράφεται η παρουσίαση που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής, στις 8 Νοεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται, «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ γίνεται λόγος για «προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες», που όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, δεν συμβάλλει στην σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής.

«Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει την χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση, τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ το 2020. «Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία. Οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες ερευνητικών σκαφών με σημαία τρίτης χώρας δεν επιτρέπονται εντός αυτών των συνόρων», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε ο Τούρκος Πρόεδρος, εάν υλοποιηθεί, «θα αποτελέσει την αναγκαία βάση για πολυμερή συνεργασία και διάλογο στην περιοχή».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «στο Αιγαίο στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Γίνεται ακόμη λόγος για «παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων». «Η σημερινή πολιτική της Ελλάδας της έντασης και της έκφρασης παραπόνων κατά της Τουρκίας προς τρίτους θα βλάψει περισσότερο την ίδια», λέει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση του τουρκικού ΥΠΕΞ «στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση, υπό το πρίσμα της θέσης για λύση δύο κρατών, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας σε κάθε τομέα για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων (κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς) των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τον τερματισμό του άδικου εμπάργκο και της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού».

«Επισημαίνοντας τη βαθιά ανισότητα μεταξύ του καθεστώτος των δύο συνιδιοκτητών του νησιού, τονίζουμε ότι η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το νησί κατέστρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963 και εμποδίζει την λύση σήμερα. Υπογραμμίζουμε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά και ότι μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού» προστίθεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, «υποστηρίξαμε τις προτάσεις για συνεργασία σε έξι τομείς (υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική διασύνδεση, ενέργεια, νερό, παράνομη μετανάστευση, εκκαθάριση ναρκών) που παρουσίασε ο Πρόεδρος της τδβκ Ερσίν Τατάρ, την 1η και 8η Ιουλίου σε υπουργική δήλωση. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία κοινού εδάφους για την λύση του Κυπριακού».

Αναφέρεται ακολούθως στην έκκληση Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα, κατά την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για αναγνώριση του ψευδοκράτους και λέει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με την τδβκ προς αυτόν τον στόχο, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι «η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της».

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, αποφασίστηκε η ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα και ανεστάλησαν όλοι οι μηχανισμοί διαλόγου υψηλού επιπέδου. «Απέναντι στην επιθετική και εχθρική στάση της Ελλάδας, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και των νόμιμων συμφερόντων μας και οι προκλήσεις και οι παρενοχλήσεις της χώρας αυτής παρέμειναν στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας», σημειώνεται.

Κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, η Ελλάδα ακολούθησε μια «ασυμβίβαστη στάση» στα θεμελιώδη ζητήματα των διμερών σχέσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση και οι μειονότητες. Για την Δυτική Θράκη, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας μέσω καταπιεστικών νόμων και πρακτικών» και καλείται η Αθήνα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» και να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy