Το σχέδιο «ΚτίΖΩ» για 358 προσφυγικές πολυκατοικίες, ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Το Σχέδιο Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ», ανακοίνωσε την Παρασκευή, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι το σχέδιο στόχο έχει να αντιμετωπίσει τα στεγαστικά θέματα όσων διαμένουν σε 358 προσφυγικές πολυκατοικίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος στάθηκε στη σημασία της απόφασης λέγοντας ότι «θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπέστερης διαβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας».

Το Σχέδιο κοστολογείται στα 130 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει χρονιοδιάγραμμα υλοποίησης δέκα έτη. Το κράτος θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, η οποία θα συμπληρωθεί με μια πολύ μικρή συνδρομή των δικαιούχων, στη βάση σχετικών κριτηρίων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η ασφάλεια των πολιτών και η διαβίωση τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να σέβεται και να διαφυλάττει.

«Σήμερα, σε συνέχεια και της σχετικής προεκλογικής μου εξαγγελίας σε σχέση με την προσφυγική μας  πολιτική, κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα σε εκατοντάδες οικογένειες, που διαβιούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων», ανέφερε.

Είπε ότι οι πρώτες πολυκατοικίες κτίστηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δραματικών συνθηκών που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το 1974 και ότι εκείνη τη δύσκολη ώρα, στα πρώτα χρόνια της τραγωδίας, η προτεραιότητα του κράτους πολύ ορθά ήταν να προσφέρει μια γρήγορη λύση στους συμπατριώτες μας που έχασαν τα σπίτια τους.

«Ορισμένες από τις πολυκατοικίες αυτές έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να αναδομηθούν. Πολλές άλλες χρειάζονται ανακαίνιση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το Σχέδιο Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ», στόχο έχει να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά για όλους  που διαμένουν σε 358 προσφυγικές πολυκατοικίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Το σχέδιο κοστολογείται στα 130 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει χρονιοδιάγραμμα υλοποίησης δέκα έτη. Το κράτος θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, η οποία θα συμπληρωθεί με μια πολύ μικρή συνδρομή των δικαιούχων, στη βάση πάντα σχετικών κριτηρίων.

«Το Σχέδιο αποτελεί μέρος της συνολικής στεγαστικής πολιτικής του κράτους, η οποία επικαιροποιείται για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζω, πρόσθεσε, «ότι η στεγαστική μας στρατηγική διαμορφώνεται στη βάση και του προεκλογικού μας προγράμματος μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές για εκσυγχρονισμό θεσμών και προγραμμάτων/σχεδίων, με άξονα τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στέγασης και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όλα τα σχετικά προγράμματα να έρθουν κάτω από ένα ενιαίο Φορέα Στέγασης».

Σημείωσε τη σημασία της απόφασης λέγοντας ότι θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπέστερης διαβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και έχουμε την αποφασιστικότητα και την τόλμη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά της προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας», είπε.

Συγχάρηκε τον Υπουργό Εσωτερικών και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, ιδιαίτερα στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως «για την πολύ καλή δουλειά και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ και απευθύνω έκκληση προς όλους να συνεργαστούν, ώστε να υλοποιήσουμε με επιτυχία αυτό το σημαντικό έργο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy