Το κόστος χρήσης οικιακών συσκευών και πώς πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα

Δεν γλιτώνουμε από τους τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος ούτε τον χειμώνα

Δεν γλιτώνουμε από τους τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος ούτε τον χειμώνα

Δεν γλιτώνουμε από τους τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος ούτε τον χειμώνα.

Με τις τιμές των καυσίμων να σκαρφαλώνουν στα ύψη αναπόφευκτα θα δούμε τις αυξήσεις και στους μηνιαίους λογαριασμούς των σπιτιών μας.

Κάποια απλά βήματα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια είναι τα πιο κάτω:

• Φροντίζουμε έτσι ώστε σημεία του σπιτιού από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, να μονώνονται ικανοποιητικά. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.

• Κάνοντας συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% και κατ’ επέκταση έχουμε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος.

• Προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.

• Δεν ξεχνούμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Για τη δική μας ευκολία, αλλά και για μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.

• Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα την πόρτα.

• Αντικαθιστούμε τους συμβατούς λαμπτήρες με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.• Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.

• Το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, γεμίζουμε πλήρως τα πλυντήρια πριν από κάθε χρήση και πλένουμε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

• Το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει τόση ενέργεια όση 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με χλιαρό σίδερο, ή διπλώνοντας μεγάλα rούχα πριν τα σιδερώσουμε, όπως π.χ. σεντόνια, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη οικονομία.

• Αφαιρούμε από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως φορτιστές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

• Προτιμούμε να απενεργοποιούμε συσκευές, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, παρά να τις αφήνουμε σε λειτουργία αναμονής, αφού εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.

Για το ίδιο θέμα μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Κατανάλωση και κόστος χρήσης οικιακών συσκευών

Πλυντήριο Ρούχων

Η υπολογισμένη κατανάλωση στηρίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών του προγράμματος βαμβακερών σε θερμοκρασία 60°C. Η πραγματική κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της συσκευής.

ΙΣΧΥΣ W: 1020ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ kWh: 2,14ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ CENT ΤΟΥ ΕΥΡΩ*: 56,95ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ**: ΑΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 2,10 ώρες/6 kg/ 60°C /1πλύση

(*Το υπολογιζόμενο κόστος χρήσης των πιο πάνω συσκευών έχει υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή της κιλοβατώρας (26,61 cent/kWh) των οικιακών πελατών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (19%), της χρέωσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (0,5 cent/kWh) καθώς επίσης και της χρέωσης για Υ.Δ.Ω. (0,044 cent/kWh). Η τιμή της kWh αυξομειώνεται κάθε μήνα ανάλογα με την τιμή του καυσίμου όπως καθορίζεται στις εγκεκριμένες από την ΡΑΕΚ διατιμήσεις).

(**Αναφέρεται στην κατηγοριοποίηση που χρησιμοποιείται στην υποχρεωτική από την ΕΕ ενεργειακή σήμανση ηλεκτρικών συσκευών. Η κατηγοριοποίηση αυτή διαλαμβάνει επτά κατηγορίες (Α, B, C, D, E, F και G) με την κατηγορία Α ως την πλέον αποδοτική και την κατηγορία G τη λιγότερο αποδοτική).

Πλυντήριο Πιάτων

Η υπολογισμένη κατανάλωση στηρίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών του προγράμματος με κρύο νερό. Η πραγματική κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της συσκευής.

ΙΣΧΥΣ W: 1050ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ kWh: 1,5ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ CENT ΤΟΥ ΕΥΡΩ*: 39,92ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ**: ΑΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 86 λεπτά/ κρύο νερό/ 1 πλύση

Στεγνωτήριο Ρούχων

Η υπολογισμένη κατανάλωση στηρίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών του προγράμματος “στέγνωμα βαμβακερών”. Η πραγματική κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της συσκευής.

ΙΣΧΥΣ W: 2260ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ kWh: 3,92ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ CENT ΤΟΥ ΕΥΡΩ*: 104,31ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ**: ΒΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 7 kg/ 104 λεπτά

Ψυγείο

Ισχύει για ψυγείο με κατάψυξη χωρητικότητας 140 λίτρων. Η πραγματική κατανάλωση εξαρτάται απο τον τρόπο χρήσης, το σημείο που είναι τοποθετημένη η συσκευή και η ρύθμιση του θερμοστάτη.

ΙΣΧΥΣ W: 90ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ kWh: 1,35 (χρόνος λειτουργίας συμπιεστή: 15hrs/ 24hrs)ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ CENT ΤΟΥ ΕΥΡΩ*: 35,92ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ**: ΒΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1 μέρα

Κεραμική Εστία

Iσχύει όταν είναι αναμμένα όλα τα μάτια.

ΙΣΧΥΣ W: 2000ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ kWh: 2ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ CENT ΤΟΥ ΕΥΡΩ*: 53,22ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ**: ΑΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1 ώρα

Ηλεκτρικός Φούρνος

Iσχύει για ψήσιμο στους 200°C σε φούρνο χωρητικότητας 58 λίτρων για μια ώρα. Η υπολογισμένη κατανάλωση είναι με βάση τυποποιημένο φορτίο.

ΙΣΧΥΣ W: 890/ με συμβατικό ψήσιμο 790/ με αερόθερμο ψήσιμοΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ kWh: 0,89/ με συμβατικό ψήσιμο 0,79/ με αερόθερμο ψήσιμοΚΟΣΤΟΣ ΣΕ CENT ΤΟΥ ΕΥΡΩ*: 23,68/ με συμβατικό ψήσιμο 21,02/ με αερόθερμο ψήσιμοΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ**: ΑΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1 ώρα

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy