Τμήμα Περιβάλλοντος: Οκτώ επιθεωρητές για χιλιάδες ελέγχους

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ζητώντας στελέχωση για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις νομοθεσίες για το Περιβάλλον, οι εργαζόμενοι του Τμήματος Περιβάλλοντος κατήλθαν την Παρασκευή σε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ώρα που εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συζητούσε το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών, ο κλάδος υπαλλήλων τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΑΣΥΔΥ, με πανό με σύνθημα «Άμεση & Ορθή στελέχωση του τμήματος Περιβάλλοντος», ενημέρωνε την κοινωνία για τα προβλήματα του τμήματος που οδήγησαν στη στάση εργασίας.

Ο Νεοκλής Αντωνίου, Λειτουργός Περιβάλλοντος Α’ και εκπρόσωπος του κλάδου υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος ΠΑΣΥΔΥ είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποδεικνύουν ότι για να λειτουργεί αποτελεσματικά το τμήμα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 180 οργανικές θέσεις. Αντ’ αυτού, «εντός του προϋπολογισμού του 2022 προνοούνται 89 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 40 αυτή τη στιγμή είναι κενές». Με 49 οργανικές θέσεις, αποσπασμένους από άλλες υπηρεσίες και έκτακτο προσωπικό, το Τμήμα Περιβάλλοντος στελεχώνεται σήμερα από 70 άτομα, σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Αναφορικά με τις επιθεωρήσεις που πρέπει να γίνονται σε βιομηχανίες, φάρμες, μεταφορείς αποβλήτων, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «υπάρχουν 8 επιθεωρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι για τον έλεγχο πέραν των 2.000 βιομηχανιών, πέραν των 1.000 μεταφορέων αποβλήτων, πέραν των 800 μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων». Επιπλέον, «ετησίως το Τμήμα Περιβάλλοντος δέχεται περίπου 400 καταγγελίες, που πρέπει αυτά τα 8 άτομα να ανταποκριθούν και υπάρχουν και μερικές χιλιάδες παραγωγοί αποβλήτων, που βάση της νομοθεσίας θα πρέπει να ελέγχονται», σημείωσε.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει εξειδικευμένο Υπουργείο Περιβάλλοντος», ενώ «η Μάλτα, με μέγεθος το ένα τριακοστό της Κύπρου», έχει «Υπουργείο Περιβάλλοντος και 338 άτομα να εργάζονται για τον ίδιο σκοπό που εργαζόμαστε εμείς με 70. Η Δανία έχει πληθυσμό και έκταση 4-5 φορές το μέγεθος της Κύπρου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας εργοδοτεί 900 άτομα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε σε επιχείρηση διαχείρισης ελαστικών στο Μαρί, ο κ. Νεοκλέους σημείωσε ότι η φωτιά προήλθε από αστοχία μηχανικού τεμαχιστή. «Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκε πλήρως, αφού δεν κατάφερε στα πρώτα στάδια να περιορίσει την πυρκαγιά. Μήπως το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει την τεχνογνωσία ή την ευθύνη να ελέγχει και τα συστήματα πυρόσβεσης;», αναρωτήθηκε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι είχαν προειδοποιήσει για κινδύνους πυρκαγιάς. Όπως είπε, όντος, στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2016 για το Τμήμα Περιβάλλοντος, γίνεται αναφορά για κινδύνους πυρκαγιάς. Οι συγκεκριμένες αναφορές όμως, είπε, «αφορούν άλλη εγκατάσταση, σε διαφορετικό χώρο, κάποια χιλιόμετρα μακριά. Γι’ αυτό δεν είμαστε σύμφωνοι με τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις», κατέληξε.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, βγήκε έξω από το κτήριο για να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους και παρέλαβε το σημείωμα που ετοίμασαν οι εργαζόμενοι. Συζητώντας μαζί τους, ανέφερε ότι κατανοεί απόλυτα τους λόγους της διαμαρτυρίας, ωστόσο επεσήμανε ότι για να αυξηθεί το προσωπικό πρέπει να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και αυτό αφορά εκτελεστική αρμοδιότητα. Οι εργαζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ότι η Βουλή που ψηφίζει τους σχετικούς νόμους, πρέπει να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται το Τμήμα Περιβάλλοντος που καλείται να εφαρμόσει τις νομοθεσίες.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκδήλωση των εργαζομένων. «Η διαδήλωση που κάνει σήμερα το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος, πρέπει να πω ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη», είπε, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από το 50% των οδηγιών της ΕΕ που έχουν υιοθετηθεί αφορούν το περιβάλλον.

«Έχουμε άριστα καταρτισμένο προσωπικό, αλλά έχουμε φοβερό πρόβλημα με τις επιθεωρήσεις. Χρειάζεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός του προσωπικού του τμήματος Περιβάλλοντος, να έχουμε πιο τακτικές επιθεωρήσεις και χρειάζεται να αυξηθεί, γιατί οι συνεχείς αναθεωρήσεις των οδηγιών και το νομοθετικό έργο που πρέπει να γίνεται είναι μεγάλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο φόρτος εργασίας του τμήματος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την εφαρμογή των νομοθεσιών για τα απόβλητα στους νέους δήμους. «Πρέπει να πω μπράβο στα παιδιά που βγήκαν έξω επιτέλους να πουν όλα αυτά τα προβλήματα, για να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι δεν γίνεται να κάνουμε τσιγγουνιές σε τέτοιο τομέα», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, οι ευθύνες που έχει αναλάβει το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι πολλές. «Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο των νομοθεσιών που ψηφίζουμε το τελευταίο διάστημα έχουν πολλές ευθύνες και πολλές αρμοδιότητες για ελέγχους και πρέπει άμεσα να εξεταστεί το θέμα της υποστελέχωσης και των οργανικών θέσεων», είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι «εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και στήριξη μας στο δίκαιο αίτημα για την υποστελέχωση, η οποία παρατηρείται στο τμήμα Περιβάλλοντος. Είναι κάτι το οποίο θέτουμε επανειλημμένα και προσωπικά, κάθε χρόνο που έχουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου θέτω το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως είπε, στην επαρχία Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου το Τμήμα Περιβάλλοντος απασχολεί 4 άτομα και αναρωτήθηκε πώς μπορούν να υλοποιήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, είπε ότι «έχουμε απαιτήσεις ως Πολιτεία από τους ανθρώπους οι οποίοι επιθεωρούν τις συγκεκριμένες μονάδες που χρειάζονται επιθεώρηση, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία και όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό και από τα στοιχεία τα οποία έχει δώσει η κλαδική των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ότι το προσωπικό είναι κάτω από το μισό από ό,τι έπρεπε να ήταν. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις οποίες επιβάλλεται να ανταποκριθούν». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει τη στελέχωση του τμήματος στον επόμενο προϋπολογισμό, «αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να απευθυνθούν εκτός από τη Βουλή και στο Υπουργείο Οικονομικών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy