Τι δήλωσαν οι τρεις Μητροπολίτες που εκλέγηκαν στο τριπρόσωπο

Με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο να βρίσκεται πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις του λαού για την εκλογή Αρχιεπισκόπου οι τρεις επικρατέστεροι μητροπολίτες τοποθετήθηκαν το βράδυ τη Κυριακής λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Αθανάσιος

Η ετυμηγορία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή ανέφερε απόψε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Σε δηλώσεις στη Μητρόπολη Λεμεσού – και με την καταμέτρηση να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί – ο Λεμεσού Αθανάσιος ευχαρίστησε το Θεό και τον κόσμο για το αποτέλεσμα στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, καθώς και επίσης όσους εργάστηκαν και «κοπίασαν» για αυτό.

«Στέλνουμε την αγάπη μας και τις ευχές μας σε όλο τον κόσμο της Κύπρου και ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός να βοηθήσει να εξελιχθούν και τα υπόλοιπα σε πνεύμα αγάπης και ενότητας και ευλαβείας και φόβου Θεού» ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο πρέπει η άποψη του κόσμου να ληφθεί υπόψη για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος υπογράμμισε ότι  «πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού μας για να έχει τη δύναμη να συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες. Αφ’ ης στιγμής τον βάλαμε να ψηφίσει είναι φυσικό να δεχθούμε και να σεβαστούμε τη γνώμη του».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλους συνοδικούς, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε «είμαστε όλοι εν Χριστώ αδελφοί και αγωνιούμε για το καλό της εκκλησίας μας. Σίγουρα στο πνεύμα της συνεργασίας θα γίνουν κάποιες διαβουλεύσεις, τίποτα πέραν τούτου. Τα άφησα όλα στα χέρια του Θεού, δεν είχα ιδιαίτερες ανησυχίες».

Κληθείς να σχολιάσει ότι το αποτέλεσμα καταγραφόταν από τις δημοσκοπήσεις ο Λεμεσού Αθανάσιος απάντησε λέγοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται».

Ο Πάφου

Το λαό που προσήλθε στις κάλπες και τους υποψήφιους για το ανώτερο ήθος ευχαρίστησε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Είπε ότι δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος, καθώς η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει από το τριπρόσωπο εκείνον τον οποίο θεωρεί κατάλληλο.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανέφερε πως συμπληρώθηκε πριν λίγο η πρώτη φάση των εκλογών για την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου,  ευχαριστώντας ιδιαίτερα και τον λαό ο οποίος με πολύ εγκαρδιότητα, όπως είπε, προσήλθε στις κάλπες, αλλά και όλους τους υποψηφίους οι οποίοι έδειξαν ένα ανώτερο ήθος και βοήθησαν ώστε οι εκλογές να γίνουν χωρίς κανένα παρατράγουδο.

Πιστεύω είπε, ότι όλοι είχαν υπόψη τους ότι πολλοί είναι υποψήφιοι, ένας θα εκλεγεί ενώ «οι άλλοι θα συνεργαστούμε και έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα την επόμενη ημέρα».

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ανέφερε πως θα περιμένουμε τώρα για τρεις ημέρες αν υπάρξουν κάποιες ενστάσεις, μετά θα συνέλθει η Σύνοδος να επικυρώσει το τριπρόσωπο και θα ορίσει ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου. «Ακολούθως την Πέμπτη μπορεί να συνέλθει η Σύνοδος, αν υπάρχουν ενστάσεις θα εξεταστούν και θα οριστεί η ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την 2η θέση που εξασφάλισε στο τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε πως «δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος», το καταστατικό έχει μια φιλοσοφία και λέει ότι επιτρέπει στον λαό να στείλει στην σύνοδο τους τρεις εκλεκτούς του.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η Σύνοδος ξεκινά να επιλέξει εκείνον με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί περισσότερο, και τον οποίο θεωρεί κατάλληλο.

Επανέλαβε επίσης πως άλλα είναι τα κριτήρια του λαού και άλλα των ιεραρχών.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως δεν ήρθε σε συνεννόηση με άλλους ιεράρχες γιατί μόλις τώρα συμπληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό σημείωσε θα γίνει το πρωί της Δευτέρας, λόγω και της προχωρημένης ώρας.

Ο Μητροπολίτης Πάφου απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως το 2023 πιθανότατα να μας βρεί με νέο Αρχιεπισκοπο «γιατί τα καταστατικά πλαίσια έτσι λένε». Μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το αργότερο θα πρέπει να γίνει εκλογή, συμπλήρωσε.

Το διακύβευμα ήταν να μην υπάρξουν κατηγορίες ότι υπήρξε συσκώτιση κάπου, και υπήρξε διαφάνεια και ήταν άψογες οι εκλογές, συνέχισε προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να βρει μια αιτία για να κατηγορήσει κάποιον.

Ευχαρίστησε επίσης τα ΜΜΕ για την κάλυψη της διαδικασίας χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα είτε να δημιουργηθεί κάποια υποψία ότι πήραν το μέρος του ενός ή του άλλου.

Στο μεταξύ στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Θεοδώρου. Από νωρίς υποστηρικτές του Μητροπολίτη Πάφου συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου εν αναμονή και του ανοίγματος των τελευταίων καλπών. Με το κλείσιμο της καταμέτρησης εξήλθαν στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου και ξέσπασαν σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ταμασού

Ήταν οι πιο ειρηνικές εκλογές στην Εκκλησία της Κύπρου, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας λέγοντας ότι η εκλογή ενός νέου Επισκόπου στο Τριπρόσωπο δείχνει ότι η φωνή των νέων εισακούστηκε ενώ μίλησε και για «απαξίωση» σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες.

Σε δηλώσεις του στην Μητρόπολη, πριν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, ο Ταμασού Ησαΐας εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όσους δούλεψαν για την εκλογική διαδικασία, λέγοντας ότι ήταν ένας άθλος να οργανώσει η Εκκλησία παγκύπριες εκλογές. «Συγχαρητήρια σε όλους και στον Τοποτηρητή που εφόρευσε και βλέπω ότι πράγματι, με έναν αδιάβλητο τρόπο προχώρησαν τα πράγματα».

Ευχαρίστησε το 30% των πολιτών που προσήλθε στις κάλπες, λέγοντας ότι «αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και καιρό, ότι ζούμε μια απαξίωση. Σήμερα μπαίνοντας ένας νέος Επίσκοπος στο Τριπρόσωπο φαίνεται ότι η φωνή της νέας γενιάς γίνεται ακουστή κι αυτό μας ικανοποιεί».

Συνεχάρη και στους «συναγωνιστές, άγιους αδερφούς, οι οποίοι με έναν έντιμο, τίμιο τρόπο έδωσαν το δικό τους πρόγραμμα, την δική τους ψυχή, καταθέσαν τα δικά τους προγράμματα για την Εκκλησία. Πιστέψτε με έχουμε ένα κοινό όραμα, το καλό της Εκκλησίας. Γι’ αυτό θα εργαστούμε όλοι. Κάθε εκλογή είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι».

Η Ιερά Σύνοδος έχει ξανά μια ευκαιρία για την αυτοκριτική της και όλοι μαζί μονιασμένοι να προχωρήσουν για το καλό της εκκλησίας, πρόσθεσε. Ακούστηκαν νέες θεματικές που πρέπει να προβληματίσουν, στις προτάσεις των υποψηφίων Επισκόπων κατά την προεκλογική περίοδο, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού. Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ακούστηκαν πράγματα, τα οποία όντως η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να λάβει υπόψη και να πάρουν συλλογικά αποφάσεις. «Κανένας δεν μπορεί μόνος του. Μόνο σαν ομάδα» είπε. Ο σύλλογος των αγίων αρχιερέων μαζί θα προχωρήσει, πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε τον κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος τους δίνει την δυνατότητα να έχουν φωνή και να προσπαθούν για το καλύτερο, όπως ανέφερε. Σημασία σήμερα έχει ότι είναι μονιασμένοι, σημείωσε. Επειδή γνωρίζει καλά την εκκλησιαστική ιστορία, συνέχισε, «πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει οι πιο ειρηνικές εκλογές που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Οι πιο ειρηνικές. Αυτό με ενθουσιάζει, μου δίνει ελπίδα. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Θα καταφέρουν σαν Σύνοδος, είπε, να ανταποκριθούν στα καλέσματα των καιρών και να δώσουν πρακτικές λύσεις. Το αγιοπνευματικό έργο της Εκκλησίας συνεχίζεται, αγιάζει τους πιστούς και και τους φωτίζει να σκέφτονται τρόπους και μεθόδους με τις οποίες μπορούν να φέρουν το σύνολο του κυπριακού Ελληνισμού κοντά στην Εκκλησία, στο αξιακό σύστημα των χριστιανικών αρετών, όπως είπε.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι τελικά δεν θα βγει τη Δευτέρα στα ΜΜΕ για δηλώσεις, όπως είχε δεσμευθεί. Τώρα είναι η ώρα για προσευχή, ανέφερε, για ηρεμία και «είμαι σίγουρος ότι το πανάγιο πνεύμα που επισκοπεί όντως όλες τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, θα μας ευλογήσει όλους».

«Δόξα σοι ο Θεός έχουμε ξεπεράσει μια εκλογή με έναν τρόπο που τιμά την Ιερά Σύνοδο, τιμά την Εκκλησία της Κύπρου, άρα όλοι μαζί, μονιασμένοι, θα προχωρήσουμε».

Σημείωσε ότι στην Ιερά Σύνοδο πήραν καινοτόμες αποφάσεις και για πρώτη φορά είχαν εκλογές με ψηφοδέλτια και κανονισμούς, κάτι που – όπως είπε – δείχνει καλή πρόθεση και «ο Θεός ευλογεί τις καλές προθέσεις. Καληνύχτα και η Παναγιά μαζί σας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy