Τέσσερις θάνατοι και 950 νέα περιστατικά κορωνοϊού από 24-31 Μαρτίου

Αλλαγές στα μέτρα με νέο διάταγμα Υπουργείου Υγείας από 5 Μαίου

Αλλαγές στα μέτρα με νέο διάταγμα Υπουργείου Υγείας από 5 Μαίου

Τέσσερις θάνατοι και 950 νέα περιστατικά Covid-19 καταγράφηκαν την εβδομάδα 24-30 Μαρτίου, ενώ νοσηλεύονται 39 ασθενείς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Αλλαγές στα μέτρα με νέο διάταγμα Υπουργείου Υγείας από 5 ΜαίουΣύμφωνα με την ανακοίνωση, και οι τέσσερις θάνατοι αφορούν σε γυναίκες, 66, 85, 86 και 88 ετών. Η αιτία θανάτου ήταν η νόσος Covid-19, σημειώνεται.

Mέχρι τις 30 Μαρτίου, 2023, έχουν δηλωθεί 1.349 θάνατοι με τελική (υποκείμενη) αιτία θανάτου την νόσο Covid-19, αναφέρει το Υπουργείο.

Επίσης, 39 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, με έναν από αυτούς να είναι διασωληνωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Δεν νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το στοιχεία.

Συνολικά εντοπίστηκαν 950 νέα περιστατικά από 54.704 διαγνωστικές εξετάσεις, με το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων να είναι 1,74%, είπε το Υπουργείο.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν 655.664 κρούσματα.

Αλλαγές με νέο διάταγμα

Αλλαγές με νέο διάταγμα, που εξέδωσε την Παρασκευή και αφορά στα μέτρα κατά της Covid 19, επιφέρει το Υπουργείο Υγείας, με ισχύ από τις 5 Μαΐου του 2023.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρεται συνοπτικά στις αλλαγές που θα ισχύσουν από 5 Μαΐου σε σχέση με τα μέτρα κατά της COVID -19, με αρκετά μέτρα τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα να καταργούνται.

Συγκεκριμένα, με το νέο διάταγμα καταργούνται όλοι οι περιορισμοί κατά τα επισκεπτήρια σε εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, όπως επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/ανάρρωσης/αρνητικού τεστ, ενώ καταργείται το μέγιστο ημερήσιο όριο αριθμού επισκεπτών σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Επίσης, κατά τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων αλλάζει η ηλικία υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού τεστ από 6 ετών σε 12 ετών.

Επιπλέον, καταργούνται η διάθεση δύο κλινών για ασθενείς με COVID 19 από άλλα νοσηλευτήρια πέραν του OKYπΥ, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η υποχρεωτική απομόνωση παράνομων μεταναστών για 14 ημέρες και η υποχρεωτική απολύμανση χώρων

Αντίθετα, η υποχρέωση ιδιοκτήτη/διευθυντή επιχείρησης για τήρηση των Κανονισμών που προνοούνται στο Διάταγμα παραμένει.

Στο μεταξύ, ως επιτηρητές για την εφαρμογή των εν ισχύ μέτρων παραμένουν μόνο η Αστυνομία, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τα Ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και ιδιώτες φύλακες.

Σε σχέση με την εξέταση αιτητών ασύλου και κρατούμενων παραμένει μόνο η υποχρέωση για rapid test στους νεοεισερχόμενους αιτητές ασύλου και κρατούμενους, ενώ καταργείται η επαναλαμβανόμενη εξέταση.

Όσον αφορά στη συμμόρφωση θετικών περιστατικών COVID 19 με τις κατευθυντήριες οδηγίες παραμένει και συμπεριλαμβάνει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 5-7 ημερών.

Επιπρόσθετα, παραμένει το μέτρο σε σχέση με τα θετικά περιστατικά που δύνανται να επικοινωνούν με οποιοδήποτε ιατρό, για έκδοση επαναληπτικής συνταγής, νοουμένου ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό.

Καταργούνται ακόμα η δυνατότητα Υπουργείου Υγείας να υποδεικνύει χώρους για δειγματοληπτικούς ελέγχους, η παραχώρηση Άδειας για λόγους Δημόσιας Υγείας στους εργαζόμενους, η παραχώρηση Άδειας για λόγους Δημόσιας Υγείας στους ειδικευόμενους και ασκούμενους και η υποχρέωση συμμόρφωσης ιδιοκτήτη/διευθυντή οίκων ευγηρίας για διενέργειας εξετάσεων στο προσωπικό και ενοίκους.

Εξάλλου, μειώνεται η ανώτατη τιμή για PCR και Rapid Test από 30 σε 25 και από 10 σε 5, αντίστοιχα, ενώ η ανώτατη τιμή τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου παραμένει η τιμή προς €1,70 ανά τεμάχιο και €6 ανά συσκευασία των 5 τεστ.

Παράλληλα, με το νέο διάταγμα καταργούνται η μεταφορά θετικών περιστατικών COVID – 19 από ξενοδοχεία σε χώρο υποχρεωτικού περιορισμού, η παραχώρηση απουσίας από την εργασία και το σχολείο (για τους μαθητές) για την ημέρα του εμβολιασμού και η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού/αρνητικής εξέτασης/πιστοποιητικού ανάρρωσης από εργαζόμενους σε νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, οίκους ευγηρίας.

Επίσης, καταργείται πλήρως το πιστοποιητικό εμβολιασμού (Safe Pass) για είσοδο σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ενώ καταργείται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού/αρνητικής εξέτασης/πιστοποιητικού ανάρρωσης για είσοδο στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος πιστοποιητικού ανάρρωσης παραμένει στις 90 ημέρες, ενώ καταργείται και η σάρωση κωδικού QR Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID

Τέλος, καταργείται η διενέργεια συνελεύσεων/εκλογών Συντεχνιών με ηλεκτρονικά μέσα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy