Τατάρ: Οι Τ/κ έχουν τα ίδια δικαιώματα στο νησί με τους Ε/κ

Σημείωσε ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε μοντέλα λύσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων

Σημείωσε ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε μοντέλα λύσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί είναι τα ίδια με αυτά που έχουν και οι Ελληνοκύπριοι, είπε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε μοντέλα λύσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων και δεν θα αποδεχτεί να γίνει μειονότητα η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της 100ης επετείου της 30ης Αυγούστου, κατά την οποία μνημονεύονται γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην Τουρκία τιμάται ως «Ημέρα της Νίκης», ο κ. Τατάρ είπε ότι «οφείλουμε στους πολεμιστές μας να ζήσουμε ελεύθεροι με τη δική μας κυριαρχία στην δική μας πατρίδας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις είπε ότι αυτές συνεχίζονται για χρόνια, ισχυριζόμενος ότι λόγω της «ασυμβίβαστης στάσης» της ε/κ πλευράς ακόμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 1968 και ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία και ισότητα.

Στο μήνυμα του ο κ. Τατάρ, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, αναφέρει ακόμα ότι η πολιτική που ακολουθεί η ε/κ πλευρά οδηγεί σε μειονότητα την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποκλείει το δικαίωμα της «μητέρας πατρίδας» (Τουρκίας) να είναι εγγυήτρια δύναμη των Τ/κ ενώ ζητεί την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων.

«Στόχος είναι να μετατραπεί το νησί σε ελληνικό νησί αλλά αυτό το όνειρο δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα» είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Υπενθύμισε ακόμα ότι πρόταση του είναι η λύση δύο κρατών, λύση την οποία στηρίζει και η Τουρκία, όπως είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πρόταση «της λύσης των δύο κρατών» αφού είναι το μόνο μοντέλο λύσης που είναι προς όφελος και των Ε/κ και Τ/κ αλλά και της περιοχής.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία των Ε/κ και οι έρευνες της ε/κ πλευράς δεν αποκλείουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος από το να προβούν σε δικές τους έρευνες για φυσικό αέριο.

Η ε/κ πλευρά δεν έχει καν ανταποκριθεί στην πρόταση για δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για να εξασφαλιστούν τα ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στο φυσικό αέριο, είπε.

«Είμαστε αποφασισμένοι με την μητέρα πατρίδα να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η κινητοποίηση του τέταρτου τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας αυτής.

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy