Τα καρδιαγγειακά νοσήματα η κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΚΕΚ), η οποία διοργανώνει από σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 9 Οκτωβρίου Παγκύπρια Εκστρατεία Διαφώτισης. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το μήνυμα για την φετινή Ημέρα Καρδιάς από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς και την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου έχει τίτλο «Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να επηρεάσουμε τους γύρω μας, την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους ασθενείς με καρδιοπάθειες ώστε να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους, φροντίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγεία της καρδιάς τους».

Η Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρεται σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 18,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Μάλιστα, σημειώνει, οι Επιστήμονες προειδοποιούν πως αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

«Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση από την υψηλή συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου και στη χώρα μας», αναφέρει η ΚΕΚ.

Η καθημερινή άσκηση, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, και η παρακολούθηση του βάρους μας, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για μια υγιή καρδιά, τονίζουν οι ιατροί – μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας, αναφέρεται περαιτέρω.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, οι τακτικές εξετάσεις σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, η διακοπή και αποφυγή του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ήρα Ηρακλέους, δήλωσε ότι η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη της θεραπείας, γι’ αυτό και η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέσα από μια σειρά δράσεων, ανέφερε η Δρ. Ηρακλέους, «θα προσπαθήσουμε φέτος να διαφωτίσουμε ακόμα περισσότερο το κοινό, τόσο για τα αίτια και τα συμπτώματα των καρδιοπαθειών, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης τους, μειώνοντας στο ελάχιστο τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν».

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας διαφώτισης θα προβληθούν τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ, ενώ παράλληλα θα διοχετευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με τους κινδύνους και την πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Τις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού θα ενδυναμώσουν στοχευμένες συνεντεύξεις Καρδιολόγων -μελών της ΚΕΚ, ενώ μηνύματα ευαισθητοποίησης θα διαδοθούν στο κοινό και μέσω των ΜΚΔ της Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η Εκστρατεία πραγματοποιείται με τη χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medοchemie και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy