Τ/κ ΔΕΑ: Μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα πέραν των χιλίων αγνοουμένων

«Μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα πέραν των χιλίων αγνοουμένων»

«Μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα πέραν των χιλίων αγνοουμένων»

Το μέλος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Χακκί Μουφτούζατε, σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων, στα κατεχόμενα, είπε ότι από το 2005 έχουν διεξαχθεί συνολικά 1.494 εκταφές, έχουν εντοπιστεί τα λείψανα 1.188 αγνοουμένων και έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA τα λείψανα 1.027 αγνοουμένων, τα οποία παραδοθήκαν στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Βατάν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Μουφτούζατε, είπε ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι εξαφανίστηκαν πριν από 59 χρόνια, κατά την περίοδο μεταξύ του 1963-1964, στα σημεία διέλευσης και στα νοσοκομεία του «νότου» – όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας – και δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού αγνοουμένων με την ανταλλαγή αρχείων και εγγράφων με την επιτροπή.

Σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 38 εκταφές από τις δικοινοτικές ομάδες και βρέθηκαν τα οστά 12 αγνοούμενων, είπε ότι «οι εργασίες για εκταφές για διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων συνεχίζονται σήμερα σε 6 μέρη. Ένα από αυτά βρίσκεται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τα άλλα είναι στο χωριό Τρούλλοι, στο χωριό Σίντα, στο χωριό Πέτρα Διγενή, στο χωριό Κοντέα, στον Άγιος Αμβρόσιο και στο χωριό Τέμπλος».

Ο κ. Μουφτούζατε, επιπρόσθετα, ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους για το 2022 καθορίστηκε στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι εκτός από τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, οι 600 χιλιάδες προέρχονται από διάφορες χώρες ως αποτέλεσμα των εργασιών των μελών.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη, το θέμα των αγνοουμένων να μην τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης και κάλεσε όλους όσοι μπορούν να μοιραστούν πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων να το πράξουν ενημερώνοντας την επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy