Συστάσεις Υπ. Υγείας ενόψει διακοπών – Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Με αφορμή τις νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που έχουν προκαλέσει επιδημικά κύματα σε χώρες της Ευρώπης, το Υπουργείο Υγείας εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, υπενθυμίζει ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (απόσταση, υγιεινή χεριών) ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Τονίζεται ότι, παρόλο που έχουν εντοπιστεί οι συγκεκριμένες παραλλαγές στην Κυπριακή Δημοκρατία, το ποσοστό θετικότητας παραμένει σταθερό στον γενικό πληθυσμό στο 2,74-3,5% τις τελευταίες 2 εβδομάδες και η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη. Υπενθυμίζεται ότι:• Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού θα πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 7 ημέρες. Αποδέσμευση νωρίτερα μπορεί να γίνει με την εξασφάλιση αρνητικής μοριακής εξέτασης PCR κατά την 5η ημέρα. Βρείτε τις οδηγίες και το πρωτόκολλο αποδέσμευσης εδώ (ελληνικά https://bit.ly/3wq17yj, https://bit.ly/3FJS2V3 και αγγλικά https://bit.ly/37H3V1G & https://bit.ly/3sxbwqT).

• Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού θα πρέπει να δηλώνονται από το θετικό περιστατικό ή τον εργοδότη τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για αυτοπαρακολούθηση συμπτωμάτων και δωρεάν εξέταση. Βρείτε τις οδηγίες για τις στενές επαφές εδώ (ελληνικά https://bit.ly/3PgKDB5 και αγγλικά https://bit.ly/3swksfV).

• Σε περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να περιορίζει τις κοινωνικές επαφές και να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης PCR.

• Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των εξωτερικών ιατρείων, ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, των οίκων ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και των κέντρων αποκατάστασης, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.Συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Υποχρέωση για επίδειξη Safe Pass

Για επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας:

 Για άτομα που δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.

 Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: Καμία υποχρέωση

Για επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (2 άτομα ανά ημέρα, 1 άτομο ανά επίσκεψη).

 Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για θέματα COVID-19: 22421600 (08:00-20:00)

Ηλεκτρονική αλληλογραφία: [email protected]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy