Σύσκεψη για χαλούμι: Συζητήθηκαν πιθανές λύσεις στο πλαίσιο της γνωμάτευσης

Βρήκαν πιθανές λύσεις για το χαλούμι

Βρήκαν πιθανές λύσεις για το χαλούμι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τυροκόμων, στην παρουσία των αρμοδίων Υπουργών και φορέων.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «όλα τα δεδομένα που προκύπτουν μετά και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για την παραγωγή του χαλουμιού».

Πρόσθεσε ότι έγινε ένας δημιουργικός διάλογος κατά τον οποίον παρουσιάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία  η γνωμάτευση της και εκφράστηκαν από τον Σύνδεσμο Τυροκόμων οι ανησυχίες που προκύπτουν μέσα από το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί η γνωμάτευση από δω και πέρα.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν πιθανές λύσεις που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της γνωμάτευσης, καθώς και τρόποι για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες του Συνδέσμου.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση των ανησυχιών των τυροκόμων.

Ανέφερε εξάλλου ότι τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί και με τις υπόλοιπες ομάδες που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλουμιού «και θα συζητήσουμε λύσεις που συζητήθηκαν σήμερα.

Στόχος», είπε ο κ. Καδής, «είναι να φτάσουμε σε κοινές αποφάσεις με τις οποίες θα προστατεύεται το πολύτιμο προϊόν που παράγεται στον τόπο μας, το χαλούμι. Ο στόχος είναι να παράγεται χαλούμι ως ΠΟΠ με διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο στο να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούνται οι ανησυχίες».

Σε ερώτηση αν θα δοθούν αποζημιώσεις ή αν θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ο κ. Καδής είπε ότι «λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν αποθέματα, και μέσα από τις λύσεις που συζητάμε αντιμετωπίζεται και αυτό το ζήτημα με ικανοποιητικό τρόπο».

Σε ερώτηση αν μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση στην αγορά, ο κ. Καδής απάντησε αρνητικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy