Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για το «βέτο» σε ξένες άμεσες επενδύσεις

Κατατίθεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο.

Κατατίθεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο.

Κατατίθεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του ευρωπαϊκού κανονισμού της 19ης Μαρτίου του 2019 που αφορά στη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ένωση. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ είτε έχουν θεσπίσει σχετικούς μηχανισμούς ελέγχου, είτε βρίσκονται στα τελικά στάδια διαδικασίας θέσπισής τους.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το νομοσχέδιο περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργείται υποχρέωση κοινοποίησης της σκοπούμενης άμεσης ξένης επένδυσης και εξασφάλισης έγκρισης, τα κριτήρια και παράγοντες που μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον έλεγχο άμεσης ξένης επένδυσης, τη διαδικασία ελέγχου άμεσης ξένης επένδυσης, το είδος των πληροφοριών που απαιτούνται κατά τον έλεγχο της επένδυσης και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής (ΥΠΟΙΚ).

Στην ουσία, το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών να έχει λόγο στην πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων ειδικά από τρίτα κράτη στην Κύπρο. Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Σε πρόσφατες δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει ότι «ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον» και πρόσθεσε «εάν δούμε ότι υπάρχουν επίφοβες και επιθετικές τύπου εξαγορές ενδεχομένως από το εξωτερικό, τότε πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να το αναλύσουμε αν πρέπει να γίνει ή όχι».

Το νομοσχέδιο σχετίζεται άμεσα με τις τρεις μη δεσμευτικές προτάσεις που κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star για εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας απέρριψε λέγοντας ότι η Lone Star υποτιμά θεμελιωδώς την αξία και τις μελλοντικές προοπτικές της τράπεζας. Την πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου είχε δημοσιεύσει το ταμείο στις 19 Αυγούστου.

Η Lone Star επανήλθε με νέα ανακοίνωση στις 6 Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι εξετάζει τις επιλογές του σε σχέση με την πιθανότητα υποβολής αναθεωρημένης προσφοράς για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου. Βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς (Η μητρική εταιρεία της τράπεζας Κύπρου είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία), η Lone Star υποχρεούται όχι αργότερο από τις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας) της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε να ανακοινώσει την πρόθεσή να υποβάλει την τελική της προσφορά ή να κοινοποιήσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει. Το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Εξαγορών.

KΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy