Στην Κύπρο η Προέδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Margareta Cederfelt

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) κα Margareta Cederfelt

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) κα Margareta Cederfelt

Βρίσκεται από την Τετάρτη στην Κύπρο η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) κα Margareta Cederfelt, η οποία θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο της Κ.Σ ΟΑΣΕ με τίτλο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο φιλοξενείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Μαΐου 2022, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή αναφέρει πως στο συνέδριο θα συμμετάσχουν βουλευτές και βουλεύτριες από τριάντα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ και χώρες εταίρους του Οργανισμού.

Επίσης, έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν ως ομιλητές Κύπριοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το συνέδριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία είναι και η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και ειδική αντιπρόσωπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Την κ. Cederfelt συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΣ ΟΑΣΕ, Roberto Montella.

Σήμερα η κ. Cederfelt θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Την εναρκτήρια συνεδρία, θα χαιρετίσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, Margareta Cederfelt, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και η  Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Ειδικός Απεσταλμένος της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Πρέσβης Artur Dmochowski και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, Roberto Montella.

Κύριοι ομιλητές στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς», θα είναι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Anita Ramasastry, η Εκτελεστική Γραμματέας της Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO), Hanne Juncher, καθώς και η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς,Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου έχει ως θέμα «Βέλτιστες πρακτικές για τη πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας».

Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής πρακτικής διακυβέρνησης Ευρώπης και Κεντρικής Αφρικής στη Παγκόσμια Τράπεζα, Roby Senderowitsch, ο ερευνητής – αναλυτής της Διεθνούς Διαφάνειας, Jon Vrushi και ο Επικεφαλής της Μονάδας Εκδημοκρατισμού του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, Konstantine Vardzelashvili.

Θέμα της τρίτης και τελευταίας ενότητας του συνεδρίου είναι «Η συνεισφορά των ανεξάρτητων θεσμών και των ΜΜΕ στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Κύριοι ομιλητές στην ενότητα αυτή θα είναι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, oι ερευνητικοί δημοσιογράφοι, Drew Sullivan, συνιδρυτής του Προγράμματος «Οrganized Crime and Corruption Reporting» και κ. Franz Wild εκδότης του Προγράμματος «Bureau of Investigative Journalism Enablers» και ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy