Σε καθορισμένα σημεία θα γίνεται η απόρριψη των φαρμάκων

Νέους κανονισμούς ψήφισε σήμερα η Βουλή

Νέους κανονισμούς ψήφισε σήμερα η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα κανονισμούς με τους οποίους θεσπίζεται η υποχρέωση απόρριψης φαρμάκων οικιακής προέλευσης σε καθορισμένα σημεία, ώστε να τυγχάνουν ορθολογικής διαχείρισης.

Με τους κανονισμούς παρέχεται η  δυνατότητα στους πολίτες να τα παραδίδουν δωρεάν σε προσιτά σημεία παραλαβής, όπως είναι τα σημεία πώλησης ή προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων.

Μετά την έγκριση των κανονισμών, απαγορεύεται η απόρριψη φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης στα σύμμεικτα απορρίμματα (σκύβαλα) και στις αποχετεύσεις.

Θεσπίζεται επίσης υποχρέωση επιστροφής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης με τη στοιχειώδη τους συσκευασία σε ενδεδειγμένα σημεία παραλαβής.

Θεσπίζεται επίσης υποχρέωση δωρεάν παραλαβής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης από τους παροχείς φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ καθιερώνονται ατομική ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων.

Παράλληλα θα υλοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και επιμόρφωσης των παροχέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι πάρα πολλά φάρμακα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ορθή διαχείρισή τους, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν στην Κύπρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy