ΠτΔ: Αλλάζουν ο χάρτης και το όραμα για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Αποτελεί γεγονός ότι αλλάζουν ο χάρτης, οι πολιτικές, και γενικότερα το όραμα για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, δήλωσε την Τρίτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παραλαμβάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων για το 2021 από τον αρμόδιο Επίτροπο, Κώστα Χαμπιαούρη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παραλαβή της Έκθεσης, σημειώνοντας πως ένας από τους πρωτεργάτες στο θέμα των ορεινών κοινοτήτων ήταν ο Γιαννάκης Παπαδούρης, ο οποίος για προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε. “Αλλά χαίρομαι γιατί επαξίως τον έχετε διαδεχθή και μέσα από το όραμα της Κυβέρνησης έχετε μέχρι στιγμής αποδείξει ότι όταν υπάρχει όραμα, όταν υπάρχουν άνθρωποι που συνειδητά υιοθετούν το όραμα, μπορεί να το μετατρέψουν σε πράξη”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Χαμπιαούρη.

Πρόσθεσε πως “αποτελεί γεγονός – και αυτό δεν είναι δική μου μαρτυρία αλλά είναι μαρτυρία των κατοίκων της υπαίθρου – ότι αλλάζει ο χάρτης, αλλάζουν οι πολιτικές, αλλάζει γενικότερα το όραμα για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τη δημιουργία κέντρων υγείας και ευεξίας, την ανάπτυξη οδικών δικτύων που οδηγούν προς την ύπαιθρο, τη δημιουργία κινήτρων που δόθησαν για ιδιοκατοίκηση και επιστροφή των κατοίκων στις πατρογονικές εστίες, και σε σωρεία άλλων επιδομάτων που δίδονται, όπως είπε, στις ορεινές κοινότητες.

Επίσης σημείωσε τα ευρύτερα αναπτυξιακά έργα καθώς και τα πολιτιστικά έργα, σημειώνοντας πως σήμερα ο κ. Χαμπιαούρης ξεκινά με τον Υφυπουργό Πολιτισμού μια περιοδεία “για να δείτε πώς αξιοποιούνται καλύτερα οι προοπτικές έτσι ώστε με τον πολιτισμό ή την ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, να γίνουν όχι απλά επιδερμικά, αλλά ουσιαστικά πλέον έργα, τα οποία θα προσελκύσουν τους νέους πίσω στις κοινότητες, έτσι ώστε να ξαναδούμε, όπως συμβαίνει σε πλείστες των ορεινών κοινοτήτων, νέες επενδύσεις, νέες αναπτύξεις που δίνουν την άλλη διάσταση στην προσπάθεια που καταβάλλουμε”.

Υπενθύμισε ότι πέραν του αγροτουρισμού η ανάδειξη τοπικών είτε μνημείων πολιτισμού, είτε προϊόντων που παράγονται, “είναι στοιχεία τα οποία μπορεί να δώσουν στίγμα και επιτυχία στους στόχους που θέσαμε”.

Πρόσθεσε πως “χωρίς την ενεργό εμπλοκή εκείνου που ανέλαβε επικεφαλής – και μιλώ για εσάς – και των συνεργατών σας, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα και αυτό το έργο που μέχρι στιγμής έχουμε κατορθώσει”.

“Και πάλι θερμά σας συγχαίρω και εύχομαι ό,τι καλύτερο”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως η αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και η πρόοδος που σημειώθηκε δικαιώνουν πλήρως της επιλογές, τις πολιτικές και το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είστε ο άνθρωπος που οδηγήσατε τις ορεινές κοινότητες σε πορεία ολοκληρωμένης, πολυεπίπεδης, πολυδιάστατης βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μέρους μου και από τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων για την αγάπη και τη στήριξή σας», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy