Προσπάθειες ΥΠΕΞ για απεγκλωβισμό Κυπρίων από το Σουδάν

Βομβαρδισμοί στο Σουδάν

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, καθώς και τον Βρετανό ομόλογό του James Cleverly και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry είχε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν και τα θέματα που προκύπτουν για τους Κύπριους ομογενείς που διαβιούν στην χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των εταίρων ΕΕ, για την διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο συντονισμός σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται.

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία και σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η οποία είναι διαπιστευμένη και στο Σουδάν.

Σημειώνεται ότι η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου ο κ. Υπουργός θα θέσει το ζήτημα της ασφαλούς εκκένωσης των υπηκόων ως εξαιρετικά επείγον.

Παράλληλα οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ενεργοποιήσουν εάν και εφόσον χρειαστεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από την περιοχή που βρίσκεται σε κρίση μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy