Προσοχή για επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα της καλοκαιρινής περιόδου

Ανακοίνωση από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ανακοίνωση από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Την καλοκαιρινή περίοδο χρησιμοποιούνται από μικρούς και μεγάλους πολλά και διαφορετικά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία χημικές ουσίες.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σημειώνει πως οι επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό με την εισπνοή, την κατάποση και την απορρόφηση μέσω του δέρματος.

Επομένως, η επαναλαμβανόμενη έκθεση του οργανισμού, και ιδιαίτερα των παιδιών, στις επικίνδυνες χημικές ουσίες ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους. Για την προστασία των καταναλωτών ισχύουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομοθετικοί περιορισμοί που καθορίζουν τα ανώτατα όρια στην περιεκτικότητα διαφόρων προϊόντων σε επικίνδυ νες χημικές ουσίες.

Όλα τα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς στα οποία εντοπίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες πέραν των νομοθετικών ορίων δημοσιεύονται στον εβδομαδιαίο κατάλογο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην Τροφίμων (RAPEX).Τα μη συμμορφούμενα προϊόντα που εντοπίζονται στην κυπριακή και την ευρωπαϊκή αγορά γνωστοποιούνται με εβδομαδιαίες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Χημικές ουσίες όπως είναι οι φθαλικοί εστέρες (ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή), εξασθενές χρώμιο ή φουμαρικό διμεθύλιο (DMF) (ουσίες ευαισθητοποιητικές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις), κάδμιο και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗs) (καρκινογόνες ουσίες) είναι κάποιες από τις χημικές ουσίες που έχουν ανιχνευθεί σε διάφορα είδη προϊόντων, όπως είναι τα ακόλουθα:

• Φουσκωτά παιχνίδια, φουσκωτές μπάλες, πλαστικές πισίνες, σωσίβια, μπρατσάκια, τροχοί, στρώματα θάλασσας, μάσκες θάλασσας και διάφορα άλλα πλαστικά παιχνίδια για την παραλία και τη θάλασσα.

• Είδη ρουχισμού, υποδήματα και παντόφλες.

• Μεταλλικά αντικείμενα και κοσμήματα όπως αλυσίδες και βραχιόλια, δακτυλίδια, σκουλαρίκια και κολιέ.

Εδώ φαίνονται ενδεικτικά ορισμένα μη συμμορφούμενα προϊόντα, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην κοινοτική αγορά και έχουν κοινοποιηθεί πρόσφατα στο σύστημα RAPEX.

Προτρέπονται οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι γονείς, να επιλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που αγοράζουν για τα παιδιά τους, αφού κάποια από αυτά, ειδικότερα όσα προέρχονται από τρίτες χώρες, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται και στις πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων και αφορούν θέματα ασφάλειας τους ή την περιεκτικότητα τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα που εντοπίζονται στην κοινοτική αγορά είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy