Προέκυψαν κάποιες παραβιάσεις όσον αφορά τους διανομείς της Wolt

Δύο από τις εταιρείες δεν είχανειδική άδεια για να εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρών

Δύο από τις εταιρείες δεν είχανειδική άδεια για να εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρών

Παραβιάσεις σχετικά με αδήλωτη εργασία και μη αδειοδότηση για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών, έχουν προκύψει σε κάποιες περιπτώσεις μετά από συνεντεύξεις με 94 διανομείς που εργάζονται για λογαριασμό διαδικτυακής πλατφόρμας, δήλωσε την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου. Οι διανομείς είχαν κινητοποιηθεί πρόσφατα διαμαρτυρόμενοι για τους όρους εργασίας τους.

Δύο από τις εταιρείες δεν είχανειδική άδεια για να εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρώνΣυγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου είπε ότι από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της διερεύνησης προέκυψαν τρεις περιπτώσεις από τις 94, αδήλωτης εργασίας, ενώ δύο από τις εταιρείες που εργοδοτούν τους διανομείς, δεν είχαν λάβει ειδική άδεια για να εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρών, είπε.

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της διερεύνησης, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση που αφορά στο κατά πόσον, για αυτούς που έχουν συμβόλαια, πληρούνταν όλοι οι όροι, και κατά πόσον έπαιρναν τον μισθό που ήταν δηλωμένος σε αυτά τα συμβόλαια. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, δεν έχει προκύψει κάτι που να δείχνει ότι πληρώνονταν κάτι διαφορετικό από αυτά που προέβλεπαν τα συμβόλαια αυτά.

Όπου υπάρχουν παραβιάσεις, θα προχωρήσει η διαδικασία για επιβολή προστίμων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι συντεχνίες και η εργοδοτική πλευρά μπήκαν σε κύκλο εντατικών διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία για τους όρους εργασίας των διανομέων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, με ορίζοντα το τέλος του Ιανουαρίου 2023. Μετά την απόφαση για έναρξη του διαλόγου, οι διανομείς αποφάσισαν ομόφωνα τη λήξη της απεργίας τους, μετά από κινητοποιήσεις εννέα ημερών.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy