Πρόεδρος Αναστασιάδης: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι κάποιες από τις προτάσεις για νέα μέτρα δύναται να έχουν τεράστιο δυσμενή αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ.

«Την ίδια ώρα είμαστε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να της ασκήσουμε πίεση ώστε να αναθεωρήσει τις ενέργειες της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για εξεύρεση διπλωματικής λύσης», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις, αναπόφευκτα, έχουν κόστος και για τις δικές μας οικονομίες. Πρόσφατα είδαμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο δυσμενή αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών και αμφισβητούμενο αντίκτυπο στη Ρωσία», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως για να υπάρξει μέγιστο αποτέλεσμα, τρίτες χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας τους με αυτές της ΕΕ. Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία. Η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και είναι σωστό η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να υιοθετήσει αυτές τις κυρώσεις και να εγκαταλείψει την τακτική του συμφέροντος που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τον στόχο των κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε, επίσης, ότι με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν θέματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της Κλιματικής Αλλαγής, των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, για την αντιμετώπιση της οποίας υπάρχει η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας ως στρατηγική προτεραιότητα και για επιτάχυνση σχετικών εγχειρημάτων, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για έργα όπως ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση (EuroAsia, EuroAfrica interconnector).

Πρόσθεσε ότι κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις σήμερα συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ για τον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εσθονία εκφράζοντας την επιθυμία να υπογραφεί παρόμοιο Μνημόνιο και με την Κροατία.   Σε ό,τι αφορά τη Ναυτιλία, ο Πρόεδρος είπε ότι με δεδομένη την εμπειρογνωμοσύνη της Κύπρου πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Κροατίας την υπογραφή Μνημονίουι Συναντίληψης στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Ενημέρωσε, επίσης, για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, είπε, ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα εμμένει στην ανάγκη να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν διακοπεί.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για τη στήριξη της χώρας του και του ιδίου προσωπικά στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του δίδει τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες και η ψηφιακή τεχνολογία.

Είπε ακόμα ότι συζήτησαν το Μεταναστευτικό, ένα θέμα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Κύπρο λόγω των μεγάλων αριθμών παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, την Αφρική και αλλού.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι Κύπρος και Κροατία μπορούν να μελετήσουν τρόπους ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τους αγωγούς και άλλες συναφείς επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς είπε ότι στηρίζει ένθερμα τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη που μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι «η Κροατία πάντοτε τηρούσε θέση αρχής στο Κυπριακό, στηρίζοντας τις προσπάθειες σας, τασσόμενη υπέρ μιας ειρηνικής λύσης και στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για να έρθουν τα μέρη πιο κοντά με τις προτάσεις σας, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Και αυτή η θέση δεν θα αλλάξει. Ήταν ανέκαθεν συνεχής και ξεκάθαρη», κατέληξε.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy