Πόσα υγιή χρόνια ζουν κατά μέσο όρο γυναίκες και άντρες στην Κύπρο

Τι λένε τα στοιχεία

Τι λένε τα στοιχεία

Οι γυναίκες, σύμφωνα με το δεδομένα του 2020, έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες.

Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).

Τα χρόνια υγιούς ζωής βέβαια αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς δραστηριότητας λόγω ζητημάτων υγείας.

Τι ισχύει για του Κύπριους και τις Κύπριες

Η Κύπρος στη συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται κάπου στη μέση του πίνακα όσον αφορά το προσδόκιμο υγιούς ζωής τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ο μέσος όρος της υγιούς ζωής των γυναικών στην Κύπρο είναι τα 63,1 χρόνια, αριθμός που την κατατάσσει στην 14η θέσητου πίνακα. Όσον αφορά τον μέσο όρο της υγιούς ζωής των ανδρών στην Κύπρο, ανέρχεται στα 62,5 χρόνια και τους κατατάσσει στην 13η θέση αντίστοιχα.

Τι ισχύει για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες

Η Ελλάδα στη σχετική έρευνα βρίσκεται ψηλά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο μέσος όρος της υγιούς ζωής των Ελληνίδων είναι τα 66,8 χρόνια, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6η θέση, σε ισοβαθμία με τη Γερμανία. Αντίστοιχα, στους άνδρες το προσδόκιμο υγιούς ζωής είναι στα 65 έτη, γεγονός που κατατάσσει πάλι στην 6η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ, πάνω από τη Γερμανία.

Στοιχεία ανά κράτος-μέλος

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανά κράτος-μέλος.

Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη).

Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν επίσης στις ίδιες χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

Αντίθετα, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Οι ακραίες τιμές μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα σε κάποιον βαθμό, σημειώνει η Eurostat.

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη διαφορά μεταξύ των φύλων να είναι σε γενικές γραμμές σχετικά μικρή.

Σε επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, το χάσμα ήταν πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4,0 έτη).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη).Στην Ισπανία καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Αριστερά στη λίστα βρίσκονται οι γυναίκες και δεξιά οι άνδρες, με την κορυφή της λίστας να ξεκινά από το κράτος-μέλος με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ετών υγιούς ζωής.

Τι λένε τα στοιχεία

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy