Πώς επηρεάζει η Γαλάζια Πατρίδα τη διάσωση μεταναστών από ΚΔ

Για τα καραβάνια με εκατοντάδες μετανάστες που φτάνουν μέρα παρά μέρα στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μίλησε ο Υποναύαρχος, Κώστας Φυτιρής

Για τα καραβάνια με εκατοντάδες μετανάστες που φτάνουν μέρα παρά μέρα στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μίλησε ο Υποναύαρχος, Κώστας Φυτιρής

Για τα καραβάνια με εκατοντάδες μετανάστες που φτάνουν μέρα παρά μέρα στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Υποναύαρχος, Κώστας Φυτιρής.

Αρχικά ανέφερε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα του μεταναστευτικού. «Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη διάσωση ανεξαρτήτως αν κινδυνεύουν ή όχι». Σημείωσε ότι από τη στιγμή που εκπέμπουν σήμα κινδύνου είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τους διασώσει. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή και αυτό πρέπει να το έχουμε πλήρως κατανοητό».

Ο κ. Φυτιρής διευκρίνισε ότι αν είναι ψευδής ο συναγερμός τότε μπορούμε να τους διασώσουμε αλλά να μην τους κρατήσουμε. «Μπορούμε να ξεκινήσουμε διαδικασίες για επιστροφή τους στο κράτος από όπου ήρθαν ή κατανομή με ποσόστωση».

Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ταυτίσει τις περιοχές παράνομων κυριαρχικών δικαιωμάτων με τη Γαλάζια Πατρίδα, αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις για να αποκτήσει πλήρη δικαιώματα. «Η έρευνα και διάσωση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», είπε.

Εξήγησε ότι η Τουρκία επιχειρεί να διασώζει μέσα στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας έτσι ώστε να διεκδικεί διεθνώς δικαιώματα σε αυτές τις περιοχές.

Επεσήμανε ότι αν δεν προσέξουν Ελλάδα και Κύπρος τότε θα παρουσιάζει αυτά τα περιστατικά ως διασώσεις στη δική της περιοχή. «Θέλει πάρα πολύ προσοχή και το ΚΣΕΔ σωστά ανταποκρίνεται στους ψευδείς συναγερμούς ακόμα και στα 100-150 ναυτικά μίλια».

Συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει έναν εξαιρετικά συντονισμένο κέντρο και με πολύ εκπαιδευμένες υπηρεσίες από τη λιμενική, την αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας και από την Εθνική Φρουρά. «Εκεί που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε είναι στις κατεχόμενες περιοχές. Από εκεί γίνεται η μεταφορά των μεταναστών και η Τουρκία πιθανόν να προβεί σε προβοκάτσιες έτσι ώστε να αμφισβητήσει την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δείτε το βίντεο 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy