Πώς επιλέγει η Αστυνομία το σημείο που θα τοποθετήσει κινητή κάμερα

Έντονες επικρίσεις δέχθηκε η Αστυνομία για τα σημεία που τοποθετούνται οι κινητές κάμερες αλλά και τα ραντάρ.

Έντονες επικρίσεις δέχθηκε η Αστυνομία για τα σημεία που τοποθετούνται οι κινητές κάμερες αλλά και τα ραντάρ.

Έντονες επικρίσεις δέχθηκε η Αστυνομία για τα σημεία που τοποθετούνται οι κινητές κάμερες αλλά και τα ραντάρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, η συχνότητα που συμβαίνουν οδικές συγκρούσεις και η καταγραφή σε σημεία συχνών υπερβάσεων του ορίου ταχύτητας είναι τα κριτήρια για να τοποθετούνται κινητές κάμερες και ραντάρ.

Όπως λέχθηκε από τον βοηθό διευθυντή του Τμήματος της Τροχαίας Αρχηγείου Χάρη Ευριπίδου, τα μελανά σημεία στα οποία καταγράφονται συχνά ατυχήματα και δη θανατηφόρα αλλά και δρόμοι υψηλής επικινδυνότητας επιλέγονται από την Τροχαία για να τοποθετηθούν οι κινητές κάμερες και τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου οι θέσεις των σημείων όπου θα τοποθετηθούν οι νέες σταθερές κάμερες θα γνωστοποιηθούν και θα ενημερωθεί το κοινό πού θα βρίσκονται.

Μόλις γίνει η εγκατάσταση τους θα αναρτηθούν τα σημεία σε σχετική ιστοσελίδα, όλα τα σημεία θα σηματοδοτηθούν κατάλληλα και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Τα περισσότερα σημεία αφορούν διασταυρώσεις στις οποίες παρατηρούνται παραβάσεις τόσο του κόκκινου φαναριού όσο και της ταχύτητας.

Για τις κινητές κάμερες διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ετοιμάζεται από την αστυνομία και τα σημεία και ο χρόνος επιλέγονται με βάση εκθέσεις οι οποίες καταγράφουν τα μελανά σημεία ή σημεία υπό παρακολούθηση στα οποία υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων καθώς και σημεία στα οποία παρατηρείται συχνή και υπερβολική υπέρβαση του ορίου ταχύτητας γεγονός που μπορεί πάλι να οδηγήσει σε πρόκληση σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Επιπλέον ανέφερε ότι στους χειριστές των κινητών καμερών γίνεται εκπαίδευση και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται κατά τη χρήση και λειτουργία τους.

Για την προειδοποιητική πινακίδα πριν τις κινητές κάμερες εξήγησε ότι η παρουσία τους είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται με βάση τη νομοθεσία, Πρέπει να υπάρχει πινακίδα πριν την κάμερα από 100 μέχρι 5000 μέτρα.

Μεταξύ άλλων ο κος Ευριπίδου ανέφερε ότι δυστυχώς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά με επιθέσεις και παρενόχληση των χειριστών των καμερών.

Έχουν γίνει καταγγελίες στην Αστυνομία και εξετάζονται οι υποθέσεις. Δόθηκαν οδηγίες για επίσπευση των εξετάσεων και για όσες έχουν εντοπιστεί οι δράστες θα παραπεμφθούν το συντομότερο στο δικαστήριο.

sigmalive.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy