Πιο γεμάτα αναμένονται τα ταμεία του κράτους το 2023

Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αύξηση εσόδων το επόμενο έτος σε σχέση με το 2022.

Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αύξηση εσόδων το επόμενο έτος σε σχέση με το 2022.

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν κατά το επόμενο έτος κατά 760 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις 2022 και Προοπτικές 2023-2025 που δημοσιοποιήθηκε ενώ ξεκινά η συζήτηση για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται ότι τα έσοδα για τα ταμεία του κράτους θα είναι μεγαλύτερα το 2023 σε σχέση με το 2022.

Με βάση την Έκθεση τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης κατά το 2023 προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 6,9% και να ανέλθουν στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 11 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήλθαν το 2022.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, με αποτέλεσμα την αύξηση στις εισπράξεις φόρων παραγωγής και εισαγωγών, η οποία προβλέπεται να κυμανθεί στο 9%.

Επίσης, το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων το οποίο κυμαίνεται στα 89 εκατομμύρια ευρώ κατά το 2022 δυνητικά δεν θα υπάρξει τον επόμενο χρόνο κάτι το οποίο υπολογιζόταν κατά το προηγούμενο έτος υπό τη μορφή μειωμένων εσόδων.

Οι εισπράξεις από φόρους σε εισόδημα και περιουσία αναμένονται να παρουσιάσουν αύξηση 6% το 2023, ως απόρροια της αναμενόμενης συνεχιζόμενης βελτίωσης στην αγορά εργασίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αναφέρει η Έκθεση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι κοινωνικές εισφορές θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 6,1%.

Επιπλέον έσοδα αναμένεται ότι θα προκύψουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφού οι εισροές στα πλαίσια του Σχεδίου θα αυξηθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά 9,5% το 2023 συγκριτικά με το 2022.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy