«Πιάνουν το επίδομα, βγαίνουν απ’ το Πουρνάρα και επιστρέφουν βράδυ»

«Αυτό το πράγμα δημιουργεί ένα μπάχαλο, δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι μέσα και πόσοι έξω»

«Αυτό το πράγμα δημιουργεί ένα μπάχαλο, δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι μέσα και πόσοι έξω»

Στο Ράδιο Πρώτο μίλησε ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης με αφορμή τις επικρίσεις προς την Αστυνομία για τη διαχείριση των μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα.

Ξεκινώντας ο κ. Λοϊζίδης σχολίασε την ακύρωση του διορισμού 100 αστυφυλάκων στις ψυχομετρικές εξετάσεις, τονίζοντας ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από το 2017 όταν κάποιοι ήθελαν να ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο τα σώματα ασφαλείας φέρνοντας την ιδιωτική εταιρία και κάνοντας τις ψυχομετρικές εξετάσεις.

«Προσπαθήσαμε να ανέβουμε επίπεδο χωρίς όμως να έχουμε την υποδομή, δηλαδή δεν είχαμε την οργάνωση. Έχουμε μια απόφαση του διοικητικού Δικαστηρίου που πριν από έξι μήνες η οποία ακύρωνε τις προσλήψεις, ακολουθήσαμε τις οδηγίες αυτές επανέλαβαν την όλη την διαδικασία προσλήφθηκαν όλοι τελικά και ερχόμαστε μετά και αλλάζουμε τον νόμο. Κάποιοι άνθρωποι που ήταν ή ειδικοί αστυφύλακες ή πολίτες που είχαν δώσει ήδη ψυχομετρικές εξετάσεις με τον προηγούμενο νόμο τους ξαναβάζουμε να κάνουν ψυχομετρικές και μέσα σε οκτώ μήνες η ιδιωτική εταιρία βρήκε ότι οι άνθρωποι έχουν ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα τους προσλάβουν» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι «η κατάσταση είναι τραγική, το χειρότερο από όλα είναι ότι μέσα σε αυτούς που έχουν κοπεί στα ψυχομετρικά για να γίνουν κανονικοί αστυφύλακες είναι ειδικοί αστυφύλακες».

Αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων για την επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης, ο κ, Λοϊζίδης ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει τα σύνορα της. Στέλνοντας το κονδύλι δεν σου υποβάλλει να προσλάβεις συμβασιούχους.

«Εάν πράγματι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τμήμα για την διασφάλιση και κάλυψη του μεταναστευτικού ας το δημιουργήσουμε αλλά όχι εντός των σωμάτων ασφαλείας, γιατί δεν σηκώνουν συμβασιούχους. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουν ανθρώπους να πληρούν τα κριτήρια οι οποίοι δουλεύουν ως ιδιώτες φύλακες. Η επίλυση του μεταναστευτικού δεν γίνεται αόριστα και χωρίς  πρωτόκολλα. Πρώτα ιδρύεις το τμήμα και τις κατευθυντήριες γραμμές και μετά. Εμείς καταθέτουμε στην Επιτροπή Νομικών το σημείωμα μας. Αυτούς τους 300 συμβασιούχους θα τους απορροφήσει η Αστυνομία» υπογράμμισε.

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις προς την Αστυνομία όσο αφορά την διαχείριση των μεταναστών το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι δίνουν χαρτί για να φύγουν από το Πουρνάρα μετανάστες για να πάνε να μείνουν στην οδό που δηλώνουν και να παραλαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα 340 ευρώ, παίρνουν το χαρτί αυτό και τα βράδια επιστέφουν και μένουν μέσα στο Πουρνάρα για να μην πληρώνουν ενοίκιο και φαγητό έξω.

«Αυτό το πράγμα δημιουργεί ένα μπάχαλο, δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι μέσα και πόσοι έξω. Υπάρχουν τόσες τρύπες γύρω από το Πουρνάρα και εισέρχονται από εκεί. Φυσικά αν κλείσεις τις τρύπες αυτές οι άνθρωποι εκεί να νιώθουν σαν φυλακισμένοι και θα αντιδράσουν», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο στο 12:05 λεπτό

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy