Πάτερ Θεόκλητος: Οι εξομολογήσεις για βιασμούς και όσα πέρασε ως αιχμάλωτος

Νέες μαρτυρίες είδαν το φως της δημοσιότητας για τους βιασμούς που δέχθηκαν γυναίκες στην τουρκική εισβολή του 1974

Νέες μαρτυρίες είδαν το φως της δημοσιότητας για τους βιασμούς που δέχθηκαν γυναίκες στην τουρκική εισβολή του 1974

Νέες μαρτυρίες είδαν το φως της δημοσιότητας για τους βιασμούς που δέχθηκαν γυναίκες  στην τουρκική εισβολή του 1974. Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής βρέθηκε χθες ο Πάτερ Θεόκλητος ο οποίος μίλησε για όλα αυτά τα τραγικά περιστατικά.

Ο Πάτερ Θεόκλητος φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Πρώτο και ανέφερε ότι οι περισσότερες γυναίκες που βιάστηκαν από τους τούρκους στρατιώτες δεν ήθελαν να το ομολογήσουν. «Ως Πνευματικός ερχόντουσαν και μου έλεγαν τι πέρασαν αλλά λόγω του ακόλουθου στην εξομολόγηση δεν μπορούσα να πάω να το αναφέρω κάπου». Σημείωσε ότι οι γυναίκες δεν ήθελαν να μαθευτεί κάτι.

Μιλώντας για την περίπτωση που αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων, ανέφερε ότι η γυναίκα βιάστηκε από 13 άντρες ενώ στη συνέχεια την έριξαν από το μπαλκόνι. «Ο άντρας της την εγκατέλειψε με τρία παιδιά. Εγώ το ανέφερα στον πνευματικό μου Πατέρα και μου είπε να της δίνω 50 λίρες τον μήνα για να μπορέσει να συντηρήσει τα παιδιά της, χωρίς όμως να μπορώ να το αναφέρω κάπου».

Ο Πάτερ Θεόκλητος σημείωσε ότι ήταν αρκετές οι κοπέλες που του εξομολογούνταν αυτά που βίωσαν κατά την τουρκική εισβολή. «Ήταν γυναίκες ξεχασμένες από το κράτος και ντρεπόντουσαν να αναφέρουν στις οργανώσεις της Κυβέρνησης τι είχαν πάθει».

Διευκρίνισε ότι υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης έτσι ώστε να αποζημιωθούν όλες αυτές οι γυναίκες. «Δεν βιάστηκαν μόνο κορίτσια αλλά και γυναίκες μεγάλης ηλικίας οι οποίες έχουν αποβιώσει. Αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη στα παιδιά τους που είδαν τους βιασμούς ή τους συζύγους που δέχθηκαν ότι οι γυναίκες τους ήταν θύματα βιασμού». Τόνισε ότι πολλοί σύζυγοι εγκατέλειψαν τις γυναίκες τους όταν έμαθαν ότι βιάστηκαν από Τούρκους. «Εγώ τις καταλάβαινα και τις βοηθούσα με όλη μου τη δύναμη και την ψυχή».

Εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση έχει τη δύναμη και μπορεί να κάνει πράγματα. «Εμάς τους αιχμαλώτους μας υποσχέθηκαν 200 ευρώ τον μήνα και μας δίνουν 166 ευρώ. «Γιατί δεν μας δίνουν τα λεφτά που συμφωνήθηκαν»;

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος σε ηλικία 21 ετών συνελήφθη ως αιχμάλωτος στη Μια Μηλιά. «Ερχόντουσαν και μου τραβούσαν τα γένια, μου έλεγαν ότι θα με σκοτώσουν, με κλοτσούσαν. Υπέστηκα τα πάνδεινα επειδή ήμουν Πάτερ. Με θεωρούσαν υπαίτιο και με βασάνιζαν περισσότερο από τους άλλους». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην Τουρκία παρέμεινε 43 ημέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy