ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Στο 85-90% αναμένεται να ανέλθουν τον Αύγουστο οι κρατήσεις στην ελ. Αμμόχωστο

Τις τελευταίες μια με δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και από την τοπική αγορά, ανέφερε ο κ. Χρίστος Αγγελίδης

Τις τελευταίες μια με δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και από την τοπική αγορά, ανέφερε ο κ. Χρίστος Αγγελίδης

Στο 85% – 90% υπολογίζεται να ανέλθουν τον Αύγουστο, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Αγγελίδης, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ) της περιοχής.

Ο κ. Αγγελίδης πρόσθεσε πως «διανύουμε μια περίοδο στην οποία αναμενόταν να υπάρχουν περισσότερες κρατήσεις στην επαρχία Αμμοχώστου, επειδή σχεδόν όλη η Ευρώπη αυτή την περίοδο κάνει διακοπές. Ωστόσο, τις τελευταίες μια με δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και από την τοπική αγορά, αφού φαίνεται πως αρκετοί συμπατριώτες μας παρέμειναν στην Κύπρο, λόγω του χάους που επικρατεί στα αεροδρόμια αρκετών χωρών της Ευρώπης, της ακρίβειας αλλά και του κορωνοϊού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «τον Αύγουστο προβλέπεται ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα ανέλθουν στο 85% με 90%. Ωστόσο διαφαίνεται ότι παρά τις προσδοκίες μας, οι κρατήσεις ξενοδοχείων τους Φθινοπωρινούς μήνες θα είναι μειωμένη, λόγω της ανησυχίας των Ευρωπαίων για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο κυρίως σε Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη».

Κάτι άλλο που επηρεάζει τη ροή τουριστών, συνέχισε, είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων. «Δυστυχώς υπάρχει και πάλι μια αρνητική συγκυρία παγκοσμίως, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα ταξίδια, ειδικά στην Ευρώπη», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Αγγελίδης είπε επίσης ότι «στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν γύρω στα 15 ξενοδοχεία, τα οποία παρέμειναν κλειστά, αφού συναλλάσσονταν στο 100% με τουρίστες από τη Ρωσία».

Οσον αφορά τις αγορές από τις οποίες προσελκύει τουρισμό η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είπε πως «στην αρχή της τουριστικής περιόδου υπήρχαν κρατήσεις από αρκετές χώρες από τις οποίες δεν είχαμε κόσμο». Ωστόσο, με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, από τις «γειτνιάζουσες χώρες, δηλαδή Πολωνία και Ρουμανία, από τις οποίες αναμέναμε πολύ μεγάλη αύξηση τουριστών, φαίνεται πως δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο πόλεμος είναι δίπλα τους», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ Αμμοχώστου υπενθύμισε ότι «και μέχρι πριν το 2000 το 50% των τουριστών πλην των Βρετανών, προέρχονταν από τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Ολλανδία». Στη συνέχεια σημειώθηκε μαζική αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, είπε και σημείωσε ότι «ουσιαστικά αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να προσεγγίζουμε ξανά τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «έφτασε πλέον η ώρα στον τομέα του τουρισμού, να σταματήσουμε να μετρούμε μόνο αριθμούς, αλλά να αρχίσουμε να μετρούμε και την ποιότητα των τουριστών που φτάνουν στο νησί μας, μέσω της τιμής που χρεώνουν τα ξενοδοχεία. Οι αφίξεις είναι ένα πράγμα, οι διανυκτερεύσεις είναι άλλο πράγμα και τι πληρώνουν και αφήνουν στο τέλος της ημέρας οι τουρίστες, είναι επίσης διαφορετικό».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «είναι σημαντικό να δούμε αυτό που αφήνει στη χώρα ο κάθε τουρίστας και όχι πόσοι έρχονται. Υπάρχουν πολλοί τομείς και παράγοντες που αρέσκονται στο να μετρούν τον αριθμό των τουριστών που φτάνουν στο νησί, δεδομένου ότι ορισμένοι κάνουν μεταφορές και ταξίδια, υπάρχουν τα εστιατόρια και άλλοι χώροι διασκέδασης». Πρόσθεσε ότι «ο μόνος τρόπος να αναβαθμιστεί η Κύπρος και το τουριστικό της προϊόν, είναι η άφιξη πελατών που πληρώνουν, οι οποίοι είναι απαιτητικοί».

Οσον αφορά το θέμα του επαναπροσδιορισμού του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «συμφωνούμε και επαυξάνουμε με αυτή την προσέγγιση. Πρέπει να διαφοροποιηθεί και να αναβαθμιστεί το συνολικό προϊόν που λέγεται Κύπρος και όχι ένας συγκεκριμένος τομέας, ούτως ώστε οι τουρίστες να αποκομίσουν αρκετές εμπειρίες από διαφορετικές περιοχές».

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy