Παράταση σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ για ενδονοσοκομειακές πράξεις

Παράταση στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ για ενδονοσοκομειακές πράξεις

Παράταση στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ για ενδονοσοκομειακές πράξεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποσταλεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα δίδεται παράταση στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, για ενδονοσοκομειακές πράξεις εντός των νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το σύστημα, μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η παράταση δίδεται εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου την προσεχή Πέμπτη, το οποίο θα αποφανθεί σε πρώτη φάση εάν θα αρθεί το διάταγμα, που θέτει το συγκεκριμένο αριθμό γιατρών εκτός νοσηλευτηρίων.

Η ακρόαση έχει οριστεί την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, μετά την προσφυγή αριθμού επηρεαζόμενων ιατρών, με το Δικαστήριο να αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον θα εκδώσει απαγορευτικό διάταγμα εφαρμογής της εγκυκλίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας εγκύκλιο παράτασης τριών ημερών, ούτως ώστε να μην παρατηρηθεί κενό και μείνουν εκτεθειμένοι οι συγκεκριμένοι γιατροί.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το Δικαστήριο δεν βγάλει απαγορευτικό διάταγμα, αυτό θα σημαίνει ταυτόχρονα και την έξοδο των συγκεκριμένων γιατρών από τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, είπε πως «αυτή τη στιγμή ισχύει η εγκύκλιος που δώσαμε και η οποία αναφέρει ότι από αύριο οι γιατροί που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ πρέπει να σταματήσουν να κάνουν πράξεις στα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ».

Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν ο Υπουργός Υγείας ζητήσει να δοθούν ακόμα τρεις ημέρες παράταση -χωρίς ο ίδιος να προκαταλαμβάνει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού- εκτιμά πως «δεν θα υπάρχει πρόβλημα να δοθούν».

Ερωτηθείς εάν το διάστημα αυτό ο ΟΑΥ δέχθηκε αιτήσεις από γιατρούς για ένταξη τους στο ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει.

Πρόταση σε Απολλωνίο για ένταξη του ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ

Εξάλλου, για το θέμα της υπογραφής των νέων συμβολαίων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από την 1η του χρόνου και τη συμπερίληψη των Τμημάτων Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) σε αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα των ΤΑΕΠ είναι ανεξάρτητο θέμα, για να σημειώσει ότι «υπάρχουν τρία νοσηλευτήρια, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να βάλουν το ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ».

Είπε ότι από πλευράς του Οργανισμού έχει κατατεθεί μια οικονομική πρόταση στο Απολλώνιο και αναμένουν απάντηση.

Πρόσθεσε ότι έχει δοθεί μια εβδομάδα περιθώριο στο νοσηλευτήριο, ώστε να μελετήσει την πρόταση, ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να ευοδωθούν οι προσπάθειες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι από την 1η του χρόνου εάν πειστούν τα νοσηλευτήρια, τότε τα ΤΑΕΠ τους θα λειτουργούν μέσα από το σύστημα, για να συμπληρώσει ότι εάν δεν συμφωνήσουν θα πρέπει να τα κλείσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy