Οριακή η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Μάιο εξαιτίας της ενδυνάμωσης του τομέα των υπηρεσιών

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Μάιο εξαιτίας της ενδυνάμωσης του τομέα των υπηρεσιών

Τον Μάιο 2022, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά περίπου 1 μονάδα σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2022, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον Μάιο. Σύμφωνα με αυτά, η άνοδος του ΔΟΣ προήλθε από ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, καθώς και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη δραστηριότητά τους κατά το επόμενο τρίμηνο, συμπεραίνει η έρευνα.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Απριλίου, ενώ στον τομέα της μεταποίησης το κλίμα επιδεινώθηκε, κυρίως λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα επίπεδα των τρεχουσών παραγγελιών και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της Κύπρου γενικότερα ήταν πιο απαισιόδοξες τον Μάιο, οδηγώντας στην κάμψη του καταναλωτικού κλίματος.

«Τον Μάιο η αβεβαιότητα σημείωσε υποχώρηση στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, ενώ κατέγραψε άνοδο στον τομέα της μεταποίησης και ανάμεσα στα νοικοκυριά», σημειώνει.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, καθώς και οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία των τιμών συνέχισαν να κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές, καταλήγει η έρευνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy