Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών: Έλλειψη πρόσβασης πολιτών σε ιατρική κάνναβη

Υπάρχει έλλειψη πρόσβασης πολιτών σε ιατρική κάνναβη παρά την νομιμοποίησή της

Υπάρχει έλλειψη πρόσβασης πολιτών σε ιατρική κάνναβη παρά την νομιμοποίησή της

Υπάρχει έλλειψη πρόσβασης πολιτών σε ιατρική κάνναβη παρά την νομιμοποίησή της, αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι εδώ και χρόνια οι οργανωμένοι ασθενείς αγωνίζονταν για την νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, ο νόμος για την καλλιέργεια, εισαγωγή και χρήση της ψηφίστηκε το 2019, «ωστόσο από τότε φαίνεται ότι οι αρμόδιοι- «αναρμόδιοι»  δεν βρίσκουν τρόπο εφαρμογής της».

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι αρνείται να δεχθεί την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τη φαρμακευτική κάνναβη για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας  τα οποία αντιμετωπίζουν – όπως το χρόνιο πόνο κ.α., να μην  μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

«Μετά λύπης του το οργανωμένο κίνημα των ασθενών παρατηρεί ότι η νομοθετική κατοχύρωση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο επί της ουσίας δε σημαίνει απολύτως τίποτα, μιας και δε διατίθεται προς τους ασθενείς για χρήση. Όπως έχει διαφανεί λανθασμένα συγχέεται το θέμα της πρόσβασης με την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος επί του θέματος», αναφέρει.

«Είναι δε με ιδιαίτερη έκπληξη που η ΟΣΑΚ παρατηρεί ότι το Υπουργείο Υγείας αντί να ασχολείται με τα σημαντικά ζητήματα τα οποία άπτονται της πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, έχει δυστυχώς εγκλωβιστεί στα θέματα της παραγωγής τα οποία καμιά σχέση έχουν με το αίτημα και τις ανάγκες των εκατοντάδων ασθενών για πρόσβασή τους στην ιατρική κάνναβη», συνεχίζει η Ομοσπονδία.

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι επιτέλους θα πρέπει να αποσυνδεθεί η καλλιέργεια και παραγωγή με τη διάθεσή της και η πολιτεία να φροντίσει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερη ποιότητα  ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy