Ο πρόεδρος διαψεύδει τον τέως Υπουργό Μεταφορών για την υποψηφιότητα της Κύπρου για τη θέση Γ.Γ. στο ΙΜΟ

Νέο θέμα αντιπαράθεσης  έχει μετατραπεί  η διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα  του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) από την Κύπρο με το ΑΚΕΛ να δηλώνει ότι θα εγγράψει το θέμα στη Βουλή ενώ ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος  κατήγγειλε ότι η Κύπρος είχε προσεγγιστεί από χώρες της Ε.Ε. και θα ετύγχανε υποστήριξης,Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει πως το ζήτημα θα το έθετε στη Βουή και ο ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς σχετικά χθες το βράδυ  διερωτήθηκε   ότι εάν υπήρχε η οποιαδήποτε ευχέρεια η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) με τον Βασίλη Δημητριάδη μπορείτε να φανταστείτε οποιοδήποτε λόγο για να μην το πράξουμε;

Προσερχόμενος στην τελετή απονομής βραβείων θεάτρου ΘΟΚ, στη Λευκωσία, και κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του τέως Υφυπουργού Ναυτιλίας σε σχέση με τον IMO, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε το ερώτημα «ποιος θα ευνοείτο, ανάμεσα σε πολλά άλλα δεδομένα, αν πετυχαίναμε ένα τέτοιο στόχο», για να σημειώσει ότι «θα ευνοείτο και θα χαιρετιζόταν το γεγονός, γιατί η Κυβέρνηση πέτυχε ένα τέτοιο στόχο».

«Άρα δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με οποιαδήποτε άλλη σκοπιά πέραν από το γεγονός να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Άρα δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο Βασίλης Δημητριάδης λέει ότι έχει  στοιχεία, τα οποία αν επιθυμεί, μπορεί να του τα προσκομίσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε διπλωματικές αποστολές, γίνονται συζητήσεις, ανταλλαγή υποστήριξης και είναι όλα αυτά που λαμβάνονται υπόψη».

Επανέλαβε ότι «αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί να μην το διεκδικήσουμε», τονίζοντας ότι «αυτός -ανάμεσα σε άλλα- που θα ευνοείτο θα ήταν και η δική μας Κυβέρνηση».

«Εμείς», συνέχισε, «δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με τις αιχμές που κάποιοι θέλουν να αφήσουν. Εμάς μας ενδιαφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πετυχαίνει τους στόχους της».

Σε ερώτηση αν υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Επαναλαμβάνω. Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο μιας υποψηφιότητας; Η εκλογή. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και το Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεννόηση με άλλες χώρες έγιναν βολιδοσκοπήσεις. Εάν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είμαστε οι πρώτοι που θα το διεκδικούσαμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Ισπανό Πρωθυπουργό και αν τον έχει ενημερώσει για κάποιες κινήσεις προς την Άγκυρα, είπε ότι συζήτησαν συγκεκριμένα, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κύπρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός. Η Ισπανία είναι η προεδρεύουσα χώρα το επόμενο εξάμηνο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατηρεί την ίδια στιγμή εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η Προεδρία έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει σε πολλά θέματα ανάμεσα στα οποία και ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης», σημειώνοντας ότι θεωρεί πως είχε μια πολύ καλή συζήτηση και πάρα πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Ισπανό Πρωθυπουργό.

«Επικεντρωνόμαστε στα επόμενα βήματα. Είπα στο παρελθόν να το επαναλάβω και απόψε. Είναι η ώρα της διπλωματίας», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy