Ο Φωτίου υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας στον αγώνα για απελευθέρωση

«Ανάγκη ενότητας στον αγώνα για απελευθέρωση»

«Ανάγκη ενότητας στον αγώνα για απελευθέρωση»

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το εθνικό μας θέμα η οποία χαρακτηρίζεται από την έξαρση της αδιαλλαξίας της Τουρκικής πλευράς και την επιθετικότητα της, τα κατεχόμενα μέρη μας, η εκκλησιαστική και πολιτιστική μας κληρονομιά, οι τάφοι των προγόνων μας, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μας, φωνάζουν μέσα μας τη μεγάλη ανάγκη της συστράτευσης και ενότητας όλων στον αγώνα για την απελευθέρωση της γης μας, για την επανένωση της πατρίδας μας, για τον τερματισμό της κατοχής και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του καθενός μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία το Σάββατο στην κηδεία του πεσόντος κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής έφεδρου στρατιώτη Νικόλα Νικολάου Χρυσάνθου, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν στην περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Τέμπλος, ο κ. Φωτίου τόνισε για άλλη μια φορά ότι χρέος μας είναι να επιτύχουμε τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας.

«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι για αυτό τεράστιες και θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και άλλων οργανισμών προκειμένου να επιλυθεί πλήρως το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα. Δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια να μην έχουν δοθεί απαντήσεις για τους μισούς αγνοούμενους μας. Όπως δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια τακτική από μέρους της κατοχικής δύναμης, μια τακτική προσπάθειας αποενοχοποίησης της που συγκρούεται με κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και δεν είναι δυνατό να γίνεται ανεκτή από κανένα», τόνισε.

Ο Επίτροπος είπε ότι κατά εντελώς απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο η Τουρκική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση επανάληψης των συνομιλιών την αποδοχή λύσης δυο χωριστών κρατών, ενώ την ίδια ώρα  προβαίνει σε νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, ιδιαίτερα στην περιοχή Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Ζητούμε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει από την Τουρκία το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να εγκαταλείψει την προκλητική ρητορική και την αναθεωρητική της στάση. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού η οποία να δικαιώνει και όσους πρόσφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy