«Νομοσχέδιο» για τον έλεγχο των διαδικτυακών εκπομπών στα κατεχόμενα

Αντιδράσεις από την ένωση δημοσιογράφων

Αντιδράσεις από την ένωση δημοσιογράφων

Τροποποιήσεις του «νομοσχεδίου» για την ίδρυση και τις μεταδόσεις “δημόσιων” και ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών δημοσιεύθηκαν στη «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους που, εφόσον εγκριθούν, θα θέσουν τις εκπομπές μέσω διαδικτύου υπό τον έλεγχο του «συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης».

Μερίδα του τ/κ Τύπου το θεωρεί αυτό ως προσπάθεια ελέγχου και των διαδικτυακών ΜΜΕ και όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς γράφει σήμερα πως σύμφωνα με τις πρόνοιες του «νομοσχεδίου», οι εκπομπές μέσω διαδικτύου θα τεθούν σε «νομική ρύθμιση». Επιπλέον το «νομοσχέδιο» ανοίγει τον δρόμο στη συμμετοχή ξένου κεφαλαίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στο 75%.

Σε περίπτωση που το «νομοσχέδιο» εγκριθεί, θα απαιτείται η χορήγηση άδειας για τις εκπομπές μέσω διαδικτύου. Για την απόκτηση της άδειας θα καταβάλλεται τέλος αίτησης 30.000 ΤΛ και ετήσιο τέλος 12.000 ΤΛ.  Παράλληλα προστίθεται και ο όρος καταβληθέντος κεφαλαίου ύψους 500.000 λιρών. Χωρίς τη λήψη άδειας δε θα είναι δυνατή η προβολή προγράμματος.

«Προβλέπεται πρόστιμο που ανέρχεται στο δεκαπλάσιο του μηνιαίου ακαθάριστου κατώτατου μισθού ή ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη ή συνδυασμός των δύο για όσους προχωρούν σε προβολή εκπομπής χωρίς άδεια», αναφέρει η εφημερίδα.

Προσθέτει ότι προκαλεί εντύπωση από την άποψη της ελευθερίας του λόγου ότι στο άρθρο πέντε του “νομοσχεδίου” περιλαμβάνονται οι παρακάτω εκφράσεις «δεν θα δίνεται βήμα σε κάθε άποψη στα δελτία ειδήσεων», «εκπομπή που βλάπτει τις κοινοτικές αξίες» και «εξευτελιστική εκπομπή».

Επιπλέον προβλέπεται η φορολόγηση των διαφημίσεων. Η Γενί Μπακίς γράφει επίσης πως εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με άλλο άρθρο του «νομοσχεδίου» απαγορεύεται η εκπομπή προγραμμάτων από πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικούς φορείς, ιδρύματα, λέσχες, «επιμελητήρια», επαγγελματικές οργανώσεις και «δήμους».

Αντιδράσεις από την ένωση δημοσιογράφων

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο τ/κ σύνδεσμος δημοσιογράφων αναφέρει ότι αν και το «νομοσχέδιο» είχε ζητηθεί να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, διαπιστώνουν με θλίψη ότι δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα». Αν και έχουν αφαιρεθεί κάποιες πρόνοιες, όπως είχε ζητηθεί, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το «νομοσχέδιο» στην παρούσα μορφή προκαλεί πολλά προβλήματα σε σχέση με την τη ελευθερία του λόγου, προστίθεται.

«Είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο των προγραμμάτων που θα προκύψει από τα υψηλά τέλη. Ενώ αναμένουμε το κράτος να στηρίξει τα μέσα ενημέρωσης παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ζητήσει μερίδιο από τα έσοδα των ΜΜΕ. Θα αγωνιστούμε ώστε να παρουσιάσουμε την άποψη μας στη βουλή και να αλλάξουμε κάθε διάταξη που μας προκαλεί ανησυχία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy