ΓΓ ΑΚΕΛ για ΥΠΟΙΚ: Αλαζονική η αντίδρασή του στο αίτημα για συνάντηση

Η απάντηση του Στέφανου Στεφάνου

Η απάντηση του Στέφανου Στεφάνου

«Αλαζονεία και έπαρση αναδεικνύει η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών στο αίτημα του ΑΚΕΛ για συνάντηση μαζί του, το οποίο κατατέθηκε με επιστολή του ΓΓ του Κόμματος από τις 8 του περασμένου Ιουλίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Στέφανος Στεφάνου. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης απάντησε στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, για το θέμα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών, λέγοντας το εξής: «Αγαπητέ Στέφανε, το ΑΚΕΛ να καταθέτει και να ψηφίζει (αντισυνταγματική) μείωση του ΦΠΑ ξέρει. Να αυξήσει (συνταγματικά) τους φόρους με πρόταση νόμου δεν ξέρει; Εν πάση περιπτώσει θα βρεθούμε».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΓΓ ΑΚΕΛ:

Αλαζονεία και έπαρση αναδεικνύει η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών στο αίτημα του ΑΚΕΛ για συνάντηση μαζί του, το οποίο κατατέθηκε με επιστολή του ΓΓ του Κόμματος από τις 8 του περασμένου Ιουλίου. Από τότε δεν λάβαμε καμία απάντηση έστω στο πλαίσιο μιας στοιχειώδους αβροφροσύνης την οποία ακόμα κι αυτή φαίνεται να έχει ακυρώσει η κυβέρνηση.

Τη συνάντηση τη ζητήσαμε για ένα θέμα στο οποίο ο Υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει συμφωνία στη σύσκεψη των κομμάτων που έγινε στο Προεδρικό τον περασμένο Ιουνίου. Μιλούμε για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών για ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών προβλέπεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη που διαμόρφωσε η Κομισιόν για αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης στις τιμές της ενέργειας. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνησή του έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να προστατεύουν τα μεγάλα συμφέροντα αντί να προστατεύουν την κοινωνία και τους πολίτες.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αντισυνταγματική, όπως με ειρωνεία αποφαίνεται ο Υπουργός των Οικονομικών. Υπάρχει σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το 2009 που τη θεωρεί νόμιμη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Βουλής. Μια απόφαση την οποία η κυβέρνηση προκλητικά προσπερνά για να συνεχίσει να εισπράττει αυξημένα έσοδα σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το κράτος έχει αυξημένα έσοδα σχεδόν 700 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι λόγω της ακρίβειας.

Κύριε Υπουργέ, σίγουρα θα συναντηθούμε. Θα συναντηθούμε στη Βουλή εκεί που το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις του για αντιμετώπιση της ακρίβειας γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι και πάλι θα έχουμε απέναντι μας την κυβέρνηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy