Νέος κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να µην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του

Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να µην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του

Παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζιαμάνη, ο νέος Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και της νέας ιστοσελίδας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Στην παρουσίαση, που έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία, συμμετείχαν και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Κατερίνα Νικολάου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Γιώργος Φράγκος.

Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να µην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες τουΗ κ. Κοτζιαμάνη δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα και με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να µην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και από όλο τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι το κατοχυρωμένο και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, πρωταρχικό για τη δράση των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, έχει τεθεί άπειρες φορές υπό αμφισβήτηση. Η ίδια η γέννηση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, συνέχισε, και η καθιέρωση του Κώδικα, πριν από 25 χρόνια, ακολούθησε µία τέτοια περίοδο αμφισβήτησης όταν είχαν γεννηθεί τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι, ως υπερασπιστές και εκφραστές του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της έκφρασης, αναγνωρίζουν και ακολουθούν πιστά ή πρέπει να ακολουθούν πιστά τα όρια αυτής της ελευθερίας, όπως αυτά τίθενται από τη δεοντολογία.

Η κ. Κοτζιαμάνη είπε ότι ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων Επιτροπών της Ευρώπης, µελών της ΑΙΡCΕ, της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπης, της οποίας η Επιτροπή είναι ιδρυτικό µέλος, προχώρησε στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα, για πρώτη φορά σε τέτοιο εύρος.

Σημείωσε ότι ο στόχος είναι τριπλός και σκοπεύει πρώτον στο να συνάδει ο κώδικας µε τις διεθνείς εξελίξεις στη δημοσιογραφία, µε τα ισχύοντα στην Ευρώπη, αλλά και µε τις ανάγκες και απαιτήσεις της ίδιας της κυπριακής κοινωνίας, δεύτερον να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των μέσων και τρίτον να βοηθήσει δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης να ενισχύσουν την ποιότητα του δημοσιογραφικού περιεχομένου, ως απάντηση στην κριτική που ασκείται από την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία.

Υπογράμμισε ότι ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας χωρίζεται σε γενικές και ειδικές διατάξεις και αποτελεί εργαλείο που ενισχύει τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, ώστε να αποτρέπεται κάθε προσπάθεια έξωθεν παρέμβασης ή επηρεασμού ή/και εκφοβισμού τους.

Εξάλλου, σημείωσε ότι επόμενος στόχος είναι η νομική κατοχύρωση της Επιτροπής, πάντα προς ενίσχυση της αυτορρύθμισης, παράλληλα µε την προστασία της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και των μέσων.

Δήλωσε ακόμη ότι οι ειδικές διατάξεις, είκοσι στον αριθμό, έχουν ενισχυθεί, στη βάση συζητήσεων για τα θέματα δημοσιογραφίας µε τοπική, αλλά και ευρωπαϊκή ή διεθνή διάσταση. Ταυτόχρονα, είπε, στη βάση των θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, όπως αυτά εντοπίζονται και από τα παράπονα που απασχολούν την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, για δημοσιεύσεις, μεταδόσεις και αναρτήσεις σε μέσα  ενημέρωσης.

«Έχουμε ανοίξει τη συζήτηση και θα την κρατήσουμε ανοιχτή, πιστεύοντας στην ανάγκη συνεχούς προσαρμογής του Κώδικα στα νέα δεδομένα. Ήδη έχουμε ακούσει απόψεις από βετεράνους της κυπριακής δημοσιογραφίας, όπως ο εκ των ιδρυτών της Επιτροπής, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Ανδρέα Καννάουρο, τις οποίες και καταγράψαμε, και σκοπεύουμε να επεξεργαστούμε», κατέληξε η κ. Κοτζιαμάνη.

Η κ. Νικολάου ανέφερε από πλευράς της ότι η νέα γενιά έχει επίγνωση των τεχνολογικών αλλαγών, αλλά δεν γνωρίζει έννοιες όπως η ελευθερία της έκφρασης και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η κ. Νικολάου δήλωσε ότι είναι αποδεδειγμένο πως η βία και η ρητορική μίσους που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε κοινωνική αστάθεια. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης λόγω και των απανωτών κρίσεων μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπό τον φόβο ότι θα χάσουν το κοινό τους.

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, είπε, είναι περήφανη για τον νέο κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, για τον οποίο έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι.  Επιπλέον, ο κώδικας μελετήθηκε από επιτρόπους, από νομικούς, από ειδικούς και παρουσιάστηκε και στην Συμμαχία των Ανεξάρτητων Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπης, δήλωσε η κ. Νικολάου.

Η κ. Νικολάου ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής που συνέβαλαν στη συγγραφή του κώδικα ήτοι τους: Έλλη Κοτζαμάνη, Κατερίνα Νικολάου, Γιώργο Γεωργιάδη, Χάρη Νικολαΐδη, Βαρβάρα Αργυρού, Φρόσω Βιολάρη, Χρίστο Λοττίδη, Νικόλα Μαρκαντώνη, Ξένια Ξενοφώντος, Μιχάλη Παπαευαγόρου, Σωτήρη Παρούτη, Δημήτρη Παρπέρη, Τώνια Σταυρινού, Σταυρούλα Στεργίδου, Δημήτρη Τριμιθιώτη, Μιράντα Χρίστου, Χρίστο Χριστοφίδη και Μιχάλη Ιακωβίδη.

Ο κ. Φράγκος δήλωσε ότι ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των Κυπρίων δημοσιογράφων και ταυτόχρονα ως ο επαγγελματικός τους σύνδεσμος, αλλά κυρίως ως ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας πάντοτε από θέσεις αρχής «θα είμαστε αρωγοί, υποστηρικτές και θεματοφύλακες των όσων διαλαμβάνει ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως αυτός εκσυγχρονίζεται και εναρμονίζεται  με τις ανάγκες της κοινωνίας κατά καιρούς».

Πρόσθεσε ότι η Ένωση Συντακτών προασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, τα δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του τύπου, την ελευθερία έκφρασης και την ίδια ώρα θέλει να αποτελεί μια διαρκή υπόμνηση ότι υπάρχουν ηθικοί δεοντολογικοί κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy