Μονόδρομος η κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας, αναφέρει η ΑΗΚ

Αποτελεί κοινή πρόκληση η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και η αξιοποίηση έργων ΑΠΕ

Αποτελεί κοινή πρόκληση η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και η αξιοποίηση έργων ΑΠΕ

Η κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας είναι μονόδρομος, αναφέρει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό της ρόλο στην αξιοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και τη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση η ΑΗΚ αναφέρει ότι αποτελεί κοινή πρόκληση η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και η αξιοποίηση έργων ΑΠΕ και «προσβλέπει ότι δεν θα τεθούν εμπόδια σε μια προσπάθεια με σημαντικότατο κοινωνικό όφελος».

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΗΚ αναφέρει ότι επιδιώκει να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποβλέπουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη χρήση εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας.

Αναφέρει επίσης πως «στη διεθνή ενεργειακή κρίση που διανύουμε και μας επηρεάζει όλους, κύριος αντίπαλος είναι η ακρίβεια» και γι’ αυτό είναι ευθύνη όλων μας, όπως τονίζει, «να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα στην αντιμετώπισή της».

«Όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ εντάσσονται στο μίγμα παραγωγής της ΑΗΚ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλα ισχυρό θετικό, περιβαλλοντικό αντίκρισμα», υπογραμμίζει.

Τέλος, η ΑΗΚ επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο (2022), σύμφωνα με την οποία «η Κύπρος χρειάζεται να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και ότι «μέσα από την ιδιοκτησία της ΑΗΚ, η Πολιτεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy