Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Τον Νοέμβριο 2022 το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς

Τον Νοέμβριο 2022 το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς

Τον Νοέμβριο 2022, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 0,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2022, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η οριακή μείωση του ΔΟΣ οφείλεται στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, στη μεταποίηση και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο.

Η αποδυνάμωση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου τριμήνου και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Στη μεταποίηση το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα υποχώρησε οριακά κυρίως λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών για τις μελλοντικές πωλήσεις. Η άνοδος του κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα ήταν κυρίως αποτέλεσμα της βελτίωσης των αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα.

Τον Νοέμβριο, η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος προήλθε από βελτίωση σε σχεδόν όλες του τις συνιστώσες.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο διστακτικοί ως προς το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δαπανών για μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες.

Τον Νοέμβριο, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας αυξήθηκε οριακά σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η αβεβαιότητα στον τομέα των υπηρεσιών κυμάνθηκε γύρω στα επίπεδα των προηγούμενων τριών μηνών, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημείωσε άνοδο. Η αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy