Μετεωρολόγος απαντά: Πώς εξηγούνται οι ξαφνικές μπόρες μέσα στο καλοκαίρι

Αναλυτικά ο καιρός

Αναλυτικά ο καιρός

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μιας και επίσημα μπήκαμε στο καλοκαίρι, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους ξαφνικές μπόρες τα απογεύματα.

Ο Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Ματθαίος Παπαδάκης, εξήγησε στο SigmaLive γιατί συμβαίνει αυτό.

Όπως ανέφερε, οι ξαφνικές μπόρες το καλοκαίρι, οφείλονται σε δυναμικά και θερμικά αίτια.

Είναι ο συνδυασμός της κυκλοφορίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, την χαμηλή ουσιαστικά πίεση και την υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια.

Ο λόγος που οι μπόρες κάνουν την εμφάνισή τους τα απογεύματα, είναι γιατί ζεσταίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά τον καιρό, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως το απόγευμα θα είναι μερικώς συννεφιασμένος ενώ νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν τοπικά βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι.

Απογευματινές μπόρες αναμένονται μέχρι και την Τετάρτη.

Αναλυτικά ο καιρός

Ασθενής χαμηλή πίεση και αστάθεια επηρεάζουν την περιοχή.

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος ενώ νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν τοπικά βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και τοπικά στα νότια παράλια μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος παρόλο που τοπικά στα δυτικά και βόρεια παράλια θα παρατηρείται χαμηλή νέφωση. Κατά τις αυγινές ώρες, αναμένεται να σχηματιστεί τοπικά αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση, κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ωστόσο μετά το μεσημέρι νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν τοπικά βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα βόρεια παράλια γύρω στους 29 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ενώ το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα, στα ορεινά και στο ανατολικό μισό του νησιού.

Την Πέμπτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις που θα παρατηρούνται τις μεσημβρινές ώρες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη σύντομη βροχή στα ορεινά. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ τις απογευματινές ώρες θα εμφανίζονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο για να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy