Με συγκλίσεις πάει στο Υπουργικό ο κατώτατος μισθός

Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για τον κατώτατο μισθό - Ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί κατά το δυνατόν σύγκλιση θέσεων, είπε ο Κ. Κούσιος

Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για τον κατώτατο μισθό - Ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί κατά το δυνατόν σύγκλιση θέσεων, είπε ο Κ. Κούσιος

Την άποψη ότι με την τελική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, έχουν επιτευχθεί αρκετές συγκλίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί της Τετάρτης στο Υπουργείο Εργασίας.

Κατά τη σύσκεψη, όπως εξήγησε ο κ. Κούσιος, παρουσιάστηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και στις οργανώσεις εργοδοτών το τελικό κείμενο του προτεινόμενου διατάγματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού, το οποίο ακολούθως παρουσιάζεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση και έγκριση. Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό, το κείμενο θα κοινοποιηθεί στους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός της αίθουσας.

«Πιστεύω ότι έχουν επιτευχθεί αρκετές συγκλίσεις, από το σημείο που ξεκινήσαμε, μέχρι το σημείο που καταλήξαμε», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο πριν μεταβεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την παρουσίαση του κειμένου. «Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να πω ότι νιώθω πως μέσα από τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε ένας σοβαρός διάλογος και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που ήταν εξάλλου και στο πολιτικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να καθοριστεί ένας εθνικός κατώτατος μισθός», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος, σημειώνοντας ότι πριν την πραγματοποίηση της σημερινής σύσκεψης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που διαχρονικά επιδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι και πιστεύω ότι έγινε μία ανταλλαγή απόψεων και μία διαβούλευση που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα προς όφελος του χαμηλά αμειβόμενου συμπολίτη μας και θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μίνιμουμ μηνιαίο εισόδημα», δήλωσε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τον εθνικό κατώτατο μισθό, και πρόσθεσε ότι ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί κατά το δυνατόν σύγκλιση θέσεων. «Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας ήταν να συγκεράσει τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς με το συνδικαλιστικό κίνημα, που ήταν αναμενόμενο ότι θα είναι πολύ διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες», ανέφερε.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόταση για τον κατώτατο μισθό αναμένονται μετά την παρουσίαση του κειμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης στο Υπουργικό, θα κοινοποιηθεί στους κοινωνικούς εταίρους το τελικό κείμενο, είτε με τη μορφή που τους παρουσιάστηκε, είτε με αλλαγές που ενδεχομένως να προκύψουν.

ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy