Κτυπούν απ’ τη βάρκα τηλέφωνο στο ΚΣΕΔ για διάσωση οι μετανάστες

Χθες, δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΚΣΕΔ δέχθηκε σήμα κινδύνου, από τη βάρκα

Χθες, δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΚΣΕΔ δέχθηκε σήμα κινδύνου, από τη βάρκα

Καθημερινότητα έχουν γίνει οι διασώσεις και οι αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο. Χθες βρίσκονταν ταυτόχρονα σ’ εξέλιξη δυο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών σε περιοχές ανοικτά της Λάρνακας και της Πάφου.

Στο Ράδιο Πρώτο και στους Πρωινούς Τύπους μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης ο οποίος αναφέρθηκε και στην εκμετάλλευση της έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία σε μια προσπάθεια περαιτέρω εδραίωσης των παράνομων διεκδικήσεών τους.

Ο Πλωτάρχης εξήγησε ότι χθες δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΚΣΕΔ δέχθηκε σήμα κινδύνου, από τη βάρκα. «Το σήμα στο ΚΣΕΔ έφθασε από πάνω στη βάρκα. Πρόκειται για δίκτυο, δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε κλήσεις από τις βάρκες. Ό, τι γινόταν στο Αιγαίο γίνεται και εδώ», είπε.

Στην περιοχή όπως είπε ο Πλωτάρχης έφθασε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι εντόπισαν και επιβεβαίωσαν την ακυβέρνητη βάρκα μήκους 20 μέτρων. Ταυτόχρονα, κινητοποιήθηκαν και πλωτά μέσα.

«Δόθηκε σήμα και σε εμπορικά πλοία που ήταν στην περιοχή να σπεύσουν για βοήθεια. Έσπευσαν δυο πλοία. Ένα εξ αυτών που αναφέρεται και στον τουρκικό Τύπο έδωσε βοήθεια και ανέβασε τους μετανάστες στο κατάστρωμα», είπε ο Πλωτάρχης.

«Η εμπλοκή των Τούρκων άρχισε όταν συνομιλούσαμε εμείς με τα πλοία της περιοχής. Προσπάθησαν να οικειοποιηθούν το περιστατικό όπως κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την έρευνα – διάσωση και προσπαθούν να εδραιώσουν τις παράνομης διεκδικήσεις τους», ανέφερε ο ΠΝ.

«Ευτυχώς για την Κύπρο παρά το ότι προσφέραμε λιμάνι για παροχή βοήθειας, πήγε στον επόμενο προορισμό που ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Εμείς δεν αρνηθήκαμε κάτι τέτοιο. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι. Όρισαν ένα σημείο και εκεί συναντήθηκαν και παραδόθηκαν οι μετανάστες.

Για την άλλη βάρκα με μετανάστες που εντοπίστηκε με 177 άτομα από τις Αρχές της Κύπρου δόθηκε βοήθεια και είναι όλοι καλά στην υγεία τους», είπε τέλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy