Κωστρίκης: Πέντε στελέχη του HIV κυκλοφορούν μόνο στην Κύπρο-Έξαρση κρουσμάτων

Πέντε στελέχη του ιού HIV που κυκλοφορούν μόνο στην Κύπρο εντοπίστηκαν μέσα από έρευνα

Πέντε στελέχη του ιού HIV που κυκλοφορούν μόνο στην Κύπρο εντοπίστηκαν μέσα από έρευνα

Πέντε στελέχη του ιού HIV που κυκλοφορούν μόνο στην Κύπρο, εντοπίστηκαν μέσα από έρευνα η οποία αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής Τ/κ φοιτήτριας στο εργαστήριο του Δρ. Λεόντιου Κωστρίκη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Πρωτοσέλιδο, η έρευνα ασχολείται με τη μοριακή επιδημιολογία της HIV μόλυνσης στην Κύπρο και μέρος της δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ανακάλυψη ενός ανασυνδιασμένου στελέχους, ωστόσο από τότε εντοπίστηκαν άλλα τρία και ένα τέταρτο το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη.

Αυτά τα ανασυνδιασμένα στελέχη βρίσκονται σε ενεργές αλυσίδες κυρίως Κυπρίων ασθενών, ωστόσο, εντοπίστηκαν και κάποιοι αλλοδαποί, όπως είπε.

Την ίδια ώρα τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση κρουσμάτων του HIV και εντοπίζονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα σε νεαρούς ομοφυλόφιλους άνδρες.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν ανακαλύφθηκε ακόμη ένα εμβόλιο για τον HIV, ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στη γενετική ποικιλομορφία.

Ο ιός είναι πολλά χρόνια σε διασπορά και τα στελέχη είναι εξαιρετικά διαφορετικά το ένα με το άλλο, οπόταν η ανακάλυψη ενός εμβολίου είναι σχεδόν αδύνατη, τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy